Županija dodijelila nove potpore za razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma

Župan Ivan Anušić potpisao je danas (8. rujna 2021. godine) ugovore o potporama za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma s 42 korisnika s područja Osječko – baranjske županije. Za tu namjenu ove je godine iz županijskog proračuna izdvojeno 880.000,00 kuna, s tim da potpore iznose do 50 posto opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a pojedinačno najviše do 30.000,00 kuna.

Kontinentalni turizam nudi ogroman razvojni potencijal

„Osječko – baranjska županija dijeli niz potpora u turizmu jer je kontinentalni turizam gospodarska grana koja još uvijek nije dovoljno razvijena, a nudi ogroman razvojni potencijal s obzirom na našu eno, gastro i kulturnu ponudu. U posljednje četiri godine i to mijenjamo te intenzivno ulažemo u obogaćivanje turističke ponude. Za najbolje rezultate, nužno je imati kvalitetne pojedince koji mogu pružiti izvrsnu uslugu gostima, a da oni to prepoznaju govore i brojke o povećanom broju dolazaka gotovo svakog mjeseca posljednjih nekoliko godina. Iako je pandemija stvorila određene poteškoće, s druge je strane otvorila mnoga vrata i otkrila razvojni potencijal kontinenta.” – rekao je župan Ivan Anušić te najavio novi program sufinanciranja kamate na kredite za ulaganja u turističku djelatnost i ponudu kako bi se maksimalno iskoristio turistički potencijal županije.

Županija pomaže poduzetnicima kroz nekoliko modela potpora

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth istaknula je da su na području županije očiti pomaci u razvoju turizma, a posebno veseli činjenica da su ukupni rezultati ove godine blizu ostvarenima 2019. godine koja je bila vrhunska i svima je dala nadu.

„Osječko – baranjska županija pomaže poduzetnicima kroz nekoliko modela potpora jer regionalna samouprava može biti itekako važan „suport“ poduzetnicima kroz razne provedbene programe, a to radimo upravo kroz ove potpore za razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma. Potpore se dodjeljuju svake godine i sve je više zainteresiranih i prijavljenih poduzetnika, a povećava se broj objekata, smještaja i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge u ugostiteljstvu i turizmu. To je još jedna potvrda da smo prepoznali način kako najbolje pomoći poduzetnicima te da je ključna ova sinergija javnog i privatnog.” – rekla je pročelnica Tatjana Roth. Dodala je kako je 2020. godine bila izuzetno teška, no poduzetnici nisu prestali raditi i ulagati nego su iskoristili su to vrijeme za preispitivanje poslovanja i dodatna ulaganja, a Županija im u tomu pomaže.

Igor Ilić, vlasnik tvrtke Adventure zone koja se bavi organizacijom adrenalinskog turizma na području Slavonije i Baranje, ističe da je dodijeljena sredstva Osječko – baranjske županije uložio u proširenje ponude, nove aktivnosti te obnovu postojećih kapaciteta.

„Ovo nije prvi put da se prijavljujem na pozive Županije jer nam spomenuta sredstva uvelike olakšavaju poslovanje. Izuzetno nam je važno da jedinice lokalne i regionalne samouprave podupiru naš rad, osobito u razdoblju pandemije kada je smanjen broj turista i gostiju u odnosu na 2019. godinu.” – kazao je Ilić.

Pročitajte još