Župan Ivan Anušić u posjetu Vojvodini dao podršku radu hrvatske zajednice

Osječko – baranjska županija je županija koja najsnažnije podupire rad hrvatske zajednice u Srbiji i to u kontinuitetu protekle četiri godine, istaknula je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić prilikom u srijedu održanog sastanka u Bačkom Monoštoru sa županom Osječko – baranjske županije Ivanom Anušićem.

Naime, župan Anušić sa suradnicima je posjetio Kuću monoštorske župe koju Hrvati u Monoštoru trenutno uređuju i koja će postati mjesto okupljanja i prezentiranja kulture i tradicije Hrvata u Vojvodini. Tom prigodom istaknuo je kako će i dalje nastaviti pružati snažnu podršku Hrvatima podupirući ih u provedbi važnih projekata, ali i pružajući im političku pomoć u njihovim nastojanjima da svojoj zajednici omoguće najbolje uvjete u Republici Srbiji.

Nacionalne zajednice u Hrvatskoj dobivaju značajniju potporu

“Osječko – baranjska županija velikim dijelom graniči s Republikom Srbijom i naša je obveza pomoći Hrvatima koji žive ovdje. Oni imaju potrebu i za svojom kulturom, tradicijom, obrazovanjem na hrvatskom jeziku i biti korisni članovi ove zajednice. Uz potporu matične države Hrvatske i Osječko – baranjska županija u protekle četiri godine potiče njihov rad i to smo spremni dodatno osnažiti, ne samo financijski pomoći već i politički stati iza vas. Konkretno, kada govorimo o Kući monoštorske župe izdvojit ćemo i dodatna sredstva za taj projekt. Možete računati na nas.” – kazao je Anušić prilikom sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice.

Anušić je istaknuo kako nacionalne zajednice u Hrvatskoj dobivaju značajniju potporu te da isto očekuje i od Srbije. Dodao je kako će se idući sastanak s predstavnicima HNV-a organizirati u Osijeku kako bi se odredili projekti prekogranične suradnje koje financira Europska unija, a koji su od interesa kako za Osječko – baranjsku županiju tako i za Hrvate u Srbiji – kazao je.

U tijeku je uređenje i opremanje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić osvrnula se na odnos Osječko – baranjske županije prema Vijeću i zajednici Hrvata u Republici Srbiji, a progovorila je i o realiziranim projektima u proteklom razdoblju.

“Protekle četiri godine Osječko – baranjska županija izdvojila je 100.000 eura, što je petina ukupnog proračuna HNV-a. Mi smo u proteklom razdoblju uspjeli otvoriti prve jaslice na hrvatskom jeziku, pripremiti udžbenike za osnovnu školu na hrvatskom jeziku, a u tijeku je uređenje i opremanje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, prostora u Beogradu i izgradnja Hrvatske kuće u Subotici.” – kazala je Vojnić i naglasila kako je položaj Hrvata u Republici Srbiji i dalje težak što se ogleda prije svega u isključivanju u donošenju odluka te financijskim ograničenjima. Također, primjetna je iskrivljena slika Hrvata u srbijanskim medijima, ali i pritisci oko uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. Dio problema je i uključenost Hrvata u europske projekte, oko čega je Osječko – baranjska županija pružila ruku pomoći u budućnosti.

“Obzirom da smo isključeni iz procesa donošenja odluka ne možemo institucionalno rješavati potrebe hrvatske zajednice i primorani smo primati pomoć od države Hrvatske. Osječko – baranjska županija ima godinama razumijevanje za nas i svojom pomoći rješava dio izazova pred kojim se nalazi hrvatska zajednica. U ovom konkretnom slučaju pomoći će adaptaciju kuće mjesne kulturne udruge. Bez podrške Hrvatske nekada ne možemo učiniti ni najjednostavnije korake.” – zaključio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Suradnja Županije i Hrvata u Vojvodini intenzivirat će se – poručio je župan

Dopredsjednik HNV-a Željko Šeremešić istaknuo je kako se sredstva koja Županija donira koriste za niz aktivnosti Hrvata u Vojvodini, a od osobitog značaja je pomoć u radu kulturnih udruga. Šeremešić i KUDH-u Bodrog koordiniraju i projekt uređenja Kuće monoštorske župe, a župan Anušić im je prilikom posjeta uručio i vrijedan eksponat za buduću zbirku tradicionalnog ruha koju planiraju izložiti u Kući. Riječ je o „Surki“, dijelu tradicionalne muške nošnje koja je stara 130 godina i potječe iz Daljuka. Tako će surka opet biti dio kolekcije nošnji KUDH-a Bodrog, jer je u zapisima iz 1862. godine u opisu mise na Božić opisana i surka.

“U selu više nema ni jedne. Htjeli smo dati da nam ju izrade, ali u Srbiji i Hrvatskoj nitko nam nije mogao izraditi surku, pa smo se odlučili za opakliju, a evo vi ste nas sada iznenadili ovim darom.” – kazala je dopredsjednica Bodroga Anita Đipanov Marijanović.

Prije dvije je godine Županijska razvojna agencija organizirala edukaciju za EU fondove za Hrvate u Vojvodini, a izaslanstvo HNV-a posjetilo je i Ured pet slavonskih županija u Bruxellesu. Suradnja Županije i Hrvata u Vojvodini intenzivirat će se, kako je poručio Anušić, u idućim mjesecima s ciljem osiguravanja boljeg položaja hrvatske manjine u Srbiji te ostvarenja kvalitetnijih mogućnosti korištenja europskih sredstava kako bi osnažili kulturni i nacionalni identitet te povećali i gospodarsku aktivnost hrvatske zajednice u Srbiji.

Pročitajte još