Zimski uvjeti na cestama

zima

zima

Obavijest svim vozačima koji sudjeluju u prometu o nadolazećem pogoršanju vremena

Kako se prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda i tijekom narednih dana očekuju padaline (snijeg i kiša), ali i značajni pad temperature zraka, navedeno će dodatno otežati uvjete odvijanja prometa na cestama.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2016. god. do 15. travnja 2017. god. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače ili na jednu pogonsku osovinu kod vozila s pogonom na sva 4 kotača).

zima3

Također podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana, uz dobru vidljivost i sunčana razdoblja, moraju voziti s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima, zbog zimskog računanja vremena.

Po zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zimski uvjeti na cestama su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilima. Isto tako vozači motornih vozila dužni su, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Napominjemo da je i zabranjeno prilikom čišćenja kolnih prilaza i sl. bacanje snijega na kolnik kako ne bi došlo do ometanja ili ugrožavanja sigurnosti cestovnog prometa.

Pročitajte još