Zgrada Željezničkog kolodvora Osijek i obnovljena i modernizirana

U ožujku 2021. godine počeli su radovi na zgradi Željezničkog kolodvora u Osijeku, a nakon njene temeljite obnove, rekonstrukcije i opremanja kroz projekt vrijedan 3,9 milijuna eura (bez PDV-a) – koji je provela HŽ Infrastruktura, a izvođač radova bila je tvrtka Projektgradnja plus d.o.o. iz Slavonskog Broda – zgrada je za putnike otvorena 11. rujna 2023. godine.

Obnovljenu zgradu obišli su danas (21. rujna) župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, predsjednik Uprave HŽ infrastruktura Ivan Kršić, predstavnici izvođača radova, projektanata i drugi uzvanici.

„Kolodvor je prvi kontakt putnika koji dolaze u Osječko – baranjsku županiju, a taj kontakt bila je ova zgrada koja je bila u derutnom stanju. Nama je ključno da je zgrada napokon u stanju kakvom treba biti i da putnike sada dočekuje prekrasna zgrada, u svom izvornom izgledu kakva je bila prije 125 godina. Napokon rješavamo sve stvari koje su godinama bile problem kad je riječ o prometnoj infrastrukturi, a ovo je samo jedan u nizu projekata.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Zgrada se nalazi u sklopu zaštićene kulturno – povijesne cjeline grada te je zaštićeno kulturno dobro

Obnova zgrade Željezničkog kolodvora Osijek obuhvatila je obnovu pročelja, reorganizaciju i uređenje interijera, sanaciju peronske nadstrešnice i uređene površine ispod nadstrešnice, rekonstrukciju i poboljšanje postojećih tehničkih sustava (grijanje i hlađenje, vodovod i odvodnja, elektrotehničke instalacije i rasvjeta), ugradnju novih tehničkih sustava (vatrodojava, postrojenje za automatsko upravljanje, regulaciju i daljinsko praćenje potrošnje energije), uređenje pet sanitarnih čvorova za potrebe putnika i zaposlenika kolodvora te prilagođavanje infrastrukture osobama s invaliditetom.

Konzervatorski odjel u Osijeku Ministarstva kulture i medija obavljao je stalan konzervatorski nadzor jer se zgrada nalazi se u sklopu zaštićene kulturno – povijesne cjeline grada te je zaštićeno kulturno dobro. Vanjskim izgledom zgrada kolodvora ponovno podsjeća na vrijeme kada je izgrađena, sa crvenom ciglom, a interijer je popunjen suvremenom opremom i komunikacijama.

Osijek konačno ima lijepu i novu zgradu željezničkog kolodvora

„Radovi su završili prije desetak dana, kad je i zgrada puštena u korištenje. Zgrada je kompletno renovirana u suradnji s konzervatorima i vratili smo joj izgled otprije 125 godina. Osim toga smo uredili sve instalacije i digli smo zgradu na razinu kakva treba biti i za radnike i za putnike. Sa županom i gradonačelnikom smo pričali i o ostalim projektima koje provodimo na području OBŽ i kompletne Slavonije. Ove godine završavamo modernizaciju devet željezničko – cestovnih prijelaza u OBŽ, a taj projekt je financiran sredstvima Svjetske banke. Ove godine potpisali smo novi ugovor za novih 11 prijelaza na ovom području. Osim toga, uz pomoć našeg resornog Ministarstva, Ministarstva financija i Vlade RH osigurali smo dodatna sredstva s kojima bi počeli rekonstrukciju lokalnih i regionalnih pruga koje nije moguće obnavljati putem sredstava EU. Sljedeće godine raspisujemo natječaj za remont pruge od Osijeka do Koške. Krenuli smo i u projektiranje, tzv. vraćanje pruge od Našica do Čaglina. Približavamo Osijek i s donje i gornje strane Zagrebu, no za to će svakako trebati vremena.” – kazao je predsjednik Uprave HŽ infrastruktura Ivan Kršić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo što Osijek konačno ima lijepu i novu zgradu željezničkog kolodvora. „Mogu samo prenijeti zadovoljstvo svih Osječana, jer svi se sjećamo da je zgrada bila čak u derutnom stanju, a sad napokon imamo zgradu kakvu zaslužuje jedna slavonska metropola poput Osijeka. U ovom trenu se u Osijeku odvijaju radovi u vrijednosti više od 100 milijuna eura vezano za promet. Nedavno smo pustili u rad podvožnjak, a vjerujem da ćemo idući tjedan očekujemo pustiti u promet Vinkovačku cestu koja će dodatno rasteretiti promet.” poručio je gradonačelnik.

Pročitajte još