Zaprimljeno 1.839 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama s jučerašnjim je danom zaprimila 1.839 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite. Podnošenje zahtjeva započelo je 20. ožujka 2023. godine, a zahtjevi će se zaprimati do utroška planiranih sredstava koja ove godine iznose 9,3 milijuna eura.

Na uzorku od 450 obrađenih zahtjeva zaprimljenih u 2023. godini prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 81.400,00 EUR, a prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite je 23 godine.

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 3,19 %, a NKS (nominalna kamatna stopa) 3,06 % godišnje. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine. Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji korisnici otplaćuju je oko 446 EUR, a od toga mjesečna subvencija iznosi oko 154 EUR (godišnje 1.847 EUR).

Za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN je potpisala ugovore s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom je dosad osiguralo gotovo 30.000 mladih obitelji

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom je dosad osiguralo gotovo 30.000 mladih obitelji (ako dodamo natječaje iz 2011. i 2012. godine). U tim je obiteljima rođeno 6.426 djece čime su te obitelji dobile produženje subvencije za dodatne dvije godine.

Dodatne infomacije:

Pročitajte još