Zagorci u Našicama i njihovi gosti proslavili Martinje

zagorci

zagorci

Zagorci našičkog područja još jednom su pokazali veliko srce i dobre zabavne duše.

Naime, u hotelu Park Panolija, održana je jubilarna, deseta po redu Martinska zabava u organizaciji Udruge Zagoraca Kaj Našice.

Tradicionalno okupljanje predstavnika zagorskih udruga iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije u Našicama, u svom jubilarnom izdanju imalo je posebno svečanu notu. Ova fešta prerasla je u respektabilni događaj na našičkoj društvenoj i zabavnoj sceni koji okuplja sve više posjetitelja posljednjih nekoliko godina.

Martinska zabava samo je jedna od brojnih hvalevrijednih aktivnosti koju, od samog osnutka, provode članovi Udruge Kaj na čelu sa dugogodišnjom predsjednicom Snježanom Fridl, koja je pod kontrolom držala organizaciju i ovog događaja. Uz tu jesensku manifestaciju, ova zavičajna udruga, kao jedna od najbrojnijih sa 258 članova i najaktivnijih, uz iznimnu kreativnost i organizaciju, u kulturnom životu Našica zauzela je svoje značajno mjesto.

zagorci3

„Deset godina u životu jedne udruge koja egzistira na dobrohotnosti svojih članova, na entuzijazmu u ovim nemirnim i nepovoljnim okolnostima za udruge je nešto što ohrabruje, a moglo se realizirati samo opet uz pomoć svih tih ljudi koji su željeli da ta udruga opstane. U ovih deset godina uspjeli smo snagom vlastitih organizacijskih sposobnosti predstaviti kulturni identitet Zagoraca našičkoj javnosti, a ukupnim sadržajem svojih aktivnosti obogatiti društveni život u gradu. I to nas posebno veseli kao što nas priljev novih članova ohrabruje u realizaciji programskih zadaća.“- naglasila je ovom prilikom predsjednica Snježana Fridl, koja se zahvalila Gradu Našicama i Općini Đurđenovac koji su omogućili da se jubilarno, deseto martinjsko druženje održi. Predsjednica Fridl posebno se zahvalila članovima na njihovoj lojalnosti i vjernosti te svima koji podržavaju .

Uz predstavnike zavičajnih zagorskih klubova iz Jarmine, Osijeka, Josipovca, Grubišnog Polja i Vrbna, jubilarnoj Martinskoj zabavi nazočili su i gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, zamjenica načelnika općine Đurđenovac Dragica Pavlić, predsjednica Općinskog vijeća Ana Magaš i direktor našičke Turističke zajednice Srečko Perković.

zagorci2

Gradonačelnik Žagar i donačelnica Pavlić prigodnim su riječima pozdravili našičke Zagorke i Zagorce, ali i njihove goste, zavičajce iz Slavonije, čestitavši domaćinu na uspješnoj organizaciji, dobro posjećenoj zabavi i veselom programu. Okupljene su pozdravili i predsjednik ZK Vrbno Zvonko Smrečki, tajnik ZK Kaj vu srcu Bjelovarsko-bilogorske županije Kruno Pozaić, tajnik ZK Adolfovac Osijek Stjepan Cuković te izaslanici zavičajnih klubova iz Jarmine i Josipovca.

U cilju čuvanja običaja i oživljavanja tradicije održano je i  krštenje mošta u vino. Ovogodišnji vinski biskup bio je Ivan Grgurić koji je na simpatičan i duhovit način ispričao priču o vinskim običajima.

Na Martinskoj zabavi je održan i ples srca, a plesni par koji je najduže ostao na plesnom podiju nagrađenim je vrijednim slikama, koje su dar Galerije Templar, vlasnika Srečka Perkovića. Za dobro raspoloženje i zabavu kasno u noć pobrinuo se kao i na prošlogodišnjem Martinju Tamburaški sastav Čokanj.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/11mjesec/21/v1{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još