Vrtićanci brinu o povrtnjaku i voćnjaku

Vrtićanci brinu o povrtnjaku i voćnjaku

Sukladno primljenoj nagradi Zelena povelja Osječko – baranjske županije odlučili smo provjeriti što to sve Dječji vrtić „Zvončić” Našice radi na polju ekologije i kako mališani sudjeluju u očuvanju prirode, stoga smo posjetili njihovu zelenu oazu i saznali više. Izrazito je ovo važna i poticajna nagrada za ustrajan rad i zalaganje na polju ekologije. Uz ravnateljicu Snježanu Kanđeru nagradu je primila i djevojčica iz grupe Ježić, Ivona Zekušić, koja najviše radi na povrtnjaku.

Inicijativu za vrt, ali i druge aktivnosti potiče i odgajateljica Snježana Brezovec koja vodi mješovitu grupu Ježić koju čine petogodišnjaci i šestogodišnjaci, a jedna od njih je i Ivona koja je bila na preuzimanju nagrade. Snježana je tako otkupom starog papira i baterija uspjela kupiti materijal za izgradnju gredica u povrtnjaku, ali i dječji vrtlarski pribor. Tako su mali našičani već ubrali plodove svoga rada, i prošli tjedan pojeli eko salatu, a uskoro ih očekuju i jagode, blitva, luk, ali i višnje i breskve. Povrtnjak je aktivan već 4 godine, a u održavanje su se uključile i druge grupe, koje su zasadile egzotične vrste poput kikirikija. Uglavnom provedu nekoliko sati tjedno u njemu, najviše se zaljeva a za to koriste kišnicu. „Djeca dobro reagiraju, neki se više posvećuju biljkama dok drugi promatraju razne sitne životinjice, tako smo razmišljali o izgradnji dodatnih kućica za ptice te hotel za kukce.” – našalila se inicijatorica Snježana Brezovac.

„Mi uistinu živimo zeleno, to nije samo fraza, tome su svjedoci svi naši roditelji koji su naši partneri u odgojno obrazovnom procesu, svi stručnjaci koji dolaze k nama i uistinu se vidi da mi razvrstavamo otpad, da skupljamo papir, da skupljamo pvc ambalažu, da recikliramo.”- rekla je ravnateljica i pokazala kontejnere za razni otpad, papir, plastiku i staklo, koje ima je donirao Grad Našice, a vrlo su zanimljivi djeci jer su životinjskog oblika. Kako je sve ovo već postala rutina za našički vrtić, često ne obraćaju pažnju o važnosti istoga, jer kažu njima se svaki dan temelji na osnovama očuvanja ekologije.

”Mene osobno puno veseli što radimo i na zdravstvenom odgoju što je naravno uskoro povezano s ekologijom, naime da bi djeca i odrasli bili zdravi trebamo živjeti u zdravom okruženju.” – dodala je ravnateljica te se posebno zahvalila Gradu Našicama koji im u tom pravcu nudi svoju pomoć i svoje resurse. Tako osim što drže zavidnu razinu higijene, uče djecu ne trošiti vodu te gasiti nepotrebna svijetla, jer sve su to temelji za daljnji život i brigu o okolišu, barem na onaj minimalni način. Vrtić je nedavno prošao i energetsku obnovu koja će dodatno potaknuti ekološki rad, jer ugrađene su im solarne ploče, pa se kroz vrijeme nadaju postići i samoodrživost. Ni iako je to pomalo uništilo krajolik, Snježana je uvjerena da će se ponovni sklad osigurati ubrzo, jer ističe sada nam je bila najbitnija zaštita djece i osiguravanje boljih uvjeta rada u vrtiću.

Pročitajte još