Vinarija Feravino Berba 2016.

feravino1
feravino1
Koliko ste zadovoljni ovogodišnjim urodom,kakva će biti berba i kada će početi?

Ovogodišnja vinogradarska godina bila je vrlo zahtjevna i teška. Vinogradi su bili pogođeni mrazom u proljeće kao i tučom u periodu ljeta, što je uzrokovalo smanjenje prinosa. Trenutno smo zadovoljni urodom i te zdravstvenim stanjem grožđa, iako je manji nego prošle godine. Uzorkovanje grožđa i mjerenje osnovnih parametara – šećera i kiselina – koji određuju samu tehnološku zrelost i početak berbe – idu prema planu. Rezultati su odlični, te je dogovoreno da berba počinje 12.09.2016. To je tjedan dana kasnije u usporedbi sa prošlom godinom što je i logično jer su i vremenske prilike bile neusporedivo drugačije.
Prvo se beru rane sorte dozrijevanja- zweigelt nakon čega kreće chardonnay i bijeli pinot. Što se tiče samog toka berbe bilo bi optimalno da nas prati lijepo i suho vrijeme.

feravino2
Koliko ćete nadničara tražiti?
Da bi taj posao bio napravljen u optimalnom vremenskom roku,a to je okvirno dvadesetak radnih dana, za berbu grožđa je dogovoreno 120-150 berača sa područja Feričanaca,općine Našice i okolnih sela.

Kakva je kvaliteta grožđa i kakvo se vino očekuje ove godine?
Kada godina završi bez bolesti možemo reći da je u pogledu zdravlja godina dobra. I za sada je takva, grožđe je u završnoj fazi dozrijevanja i vinogradi su u odličnom kondicijskom stanju. U konačnici vrijeme u periodu 9. mj. daje pečat na cijelu vinogradarsku godinu, gdje u berbi, naravno, nije poželjan period dužeg vlažnog i kišnog vremena. Prema svim ovim dosadašnjim pokazateljima i trenutnoj situaciji u vinogradu očekujemo da će i vina berbe 2016. biti kao i prethodnih godina, sa naglaskom da je 2015. bila iznimna što se tiče svih uvjeta koji utječu na kvalitetu grožđa, a time naravno i na kvalitetu samih vina.

feravino3
O Feravinu:
Vinarija Feravino je vodeći gospodarski subjekt feričanskog kraja i nastavlja tradiciju vinarstva kojemu počeci sežu u 1962. godinu. Vinarija Feravino trenutačno uzgaja vinovu lozu na 165 hektara, a od sorti u vinogradima prevladavaju graševina i frankovka, uz koje su još zastupljeni bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, zweigelt i syrah, cabernet sauvignon, pinot crni i merlot. Godišnja proizvodnja Vinarije Feravina kreće se između 900.000 do 1.000.000 litara vina. Cilj Feravina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crvenih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja. Kako bi pridonijelo daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima, Vinarija Feravino je u suradnji s Hrvatskim šumama sagradilo i šest kilometara vinskih cesta, u što je dosad uloženo 1,1 milijun kuna. Kako bi najbolje iskoristilo potencijal slavonskog teritorija, Vinarija Feravino istodobno ulaže u nove vinograde i u razvoj podruma, koji danas spada među tehnološki najmodernije podrume u Slavoniji. Uz to, Vinarija Feravino je prije pet godina obnovilo Vincilirsku kuću, poznati ugostiteljski objekt na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava, a u narednih nekoliko godina otvorit će novi restoran u sastavu poznatog Starog podruma kao i reprezentativni barrique podrum koji će se protezati na površini od čak 1.000 metara četvornih.

feravino4

Pročitajte još