Vile čitalice i knjiški kralj u centru grada

Današnja magla upotpunila je čaroban Tjedan bajki, koji se preselio u sam centar grada Našica. Vile čitalice i knjiški kralj zanimljivim bajkama oduševili su malene vrtićance.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMESve s ciljem razvoja čitanja

Tjedan bajki u Osnovnoj školi kralja Tomislava održava se već četvrtu godinu za redom, a glavna odgovorna za kreativno približavanje čitanja učenicima je Ivana Ostrički, stručna suradnica knjižničarka.

„Dugo smo razmišljali o jednom projektu u školi koji bi povezao razvijanje čitalačke pismenosti s bajkama. Primijetili smo da su učenici koji se upisuju u prvi razred sve manje upoznati sa bajkama. Uz to sve više bilježimo i čitalačkih problema. Sve to bilo nam je inspiracija da pokrenemo jedan kreativni projekt u kojem bismo kroz zabavan, i djeci zanimljiv, način poticali razvijanje čitanja.” – rekla je knjižničarka.

Tjedan bajki nema određenu temu i to je njegova posebnost. Sukladno tome učiteljice koje sudjeluju same biraju metode rada i bajke koje će s djecom obraditi. U Tjednu bajke sudjeluju sve učiteljice razredne nastave, prije nekoliko godina pridružile su se nastavnice hrvatskog i engleskog jezika, a ove godine učiteljica slovačkog.

Ovogodišnja novost je „Obiteljska čitaonica”

Zbog epidemioloških okolnost, i Tjedan bajki, nešto je drugačiji. Do sada je praksa bila u školi okupiti roditelje, mlađu braću i sestre, te sve zainteresirane građane. Putem mrežne stranice „Obiteljska čitaonica” i dalje se radi na uključivanju drugih, samo online. Cilj čitaonice je razvijati grafomotoriku, poticati čitalačke vještine i stvarati ljubavi prema čitanju. Drugi dio programa je izmješten na otvoreno, baš kao i današnji. Na novom gradskom trgu vile čitalice i knjiški kralj zanimljivim bajkama oduševili su malene vrtićance Dječjeg vrtića „Zvončić”.

„Drago nam je da surađujemo sa Osnovnom školom kralja Tomislava na Tjednu bajki. Pandemija nas je ograničila u dosta planiranih aktivnosti, no drago nam je da smo održali ovu čitaonicu na otvorenom. Zahvaljujem se svim kolegicama, učiteljicama te svoj djeci koja su tako lijepo i emotivno prezentirala svaku bajku.” – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Zvončić Snježana Kanđera. Ove godine po prvi se puta održava i predavanje za učitelje, na kojem će edukaciju održati knjižničarke iz Vukovarsko – srijemske županije.

Tjedan bajki zaokružila i predstava učenika

U jutarnjim satima u Osnovnoj školi kralja Tomislava održana je i zanimljiva predstava učenika 4.a pod nazivom Šuma striborova. Isti učenici uz mentoricu Ljiljanu Kubašu izradili su i digitalnu slikovnicu „Mali Tintilinići”. Prigodnom programu priključili su se učenici 3.a razreda kroz kazalište sjena i predstavu Žabica djevojka. Njih je pripremala učiteljica Jasmina Vidaković.

Pročitajte još

Učitavanje...