Veterani folklora nastoje vratiti u život ono što je zaboravljeno i gotovo nestalo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU Našicama nešto više od godinu dana djeluje Veteranska folklorna sekcija HKD-a Lisinski koja okuplja oko 25 članova, zaljubljenika u folklor. Veteranska sekcija bazirana je na izvođenje plesova, pjesama i običaja našičkog kraja. Kako navodi voditelj sekcije Miroslav Šarić, do ideje ponovnog pokretanja Veteranske sekcije došlo je povodom 130. obljetnice HKD Lisinski 2019. godine.

“Susreo sam jednu članicu koja je plesala dugi niz godina, iznio sam želju da se osnuje veteranska skupina povodom obljetnice. No, cilj mi je bio da veterani nastave raditi i nastupati i dalje. Počeli smo pozivati stare članove, neki su nam se sami javljali, pridružile su se majke nekih naših članova mlađih sekcija i tako se širio krug članova.” – rekao je voditelj Šarić.

Kako navodi Šarić, jedan dio plesača plesao je još 60-tih godina, a sekcija okuplja starije članove, sve još uvijek pjevno i plesno sposobne, čime je voditelj izrazito zadovoljan. Prvi plesni nastup bio je na Antunovskoj smotri 2019. godine. Prilikom rada s članovima veteranske sekcije, voditelj se bazira na koreografiranom folkloru, nastoji prikazati običaje, pjesme i plesove koji se možda više niti ne izvode, ono što je zaboravljeno i gotovo nestalo vratiti u život. Kako navodi voditelj i sami članovi unose svoju osobnost i karakter u koreografije.

 

“Prilikom nekih nastupa imamo simbiozu svih generacija, spoj mlađe i starije sekcije i onda još bolje možemo prikazati neki običaj. Uz izvorno prikazivanje običaja, dosta pazim i na odijevanje članova, prilikom izvođenja koreografije. Mnoga društva imaju suvremenu obuću, nose moderne frizure, a ja nastojim da to sve bude kako je nekad bilo,” – navodi Šarić. Voditelj je istaknuo kako su se članovi zbližili i izvan probi, a ta povezanost se osjeti i na pozornici i na nastupima. Članovi organiziraju izlete, druženja, slave zajedno rođendane i postali su obitelj koju povezuje ljubav prema folkloru.

Foto: HKD Lisinski

Stric pivo

Pročitajte još