Velika je opasnost od šumskih požara – Donosimo savjete kako se odgovorno ponašati i smanjiti broj požara

Na području Sedramića – Šuljci u Šibensko – kninskoj županiji pilot Air-tractora, koji je bio u izviđanju, primjetio je požar u začetku te o tome obavijestio Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Informacija je proslijeđena u ŽVOC Šibenik koji je uputio zemaljske snage, a na intervenciji gašenja požara, osim protupožarnog zrakoplova Air-tractor, sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Unešić i Drniš. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 0,15 ha, a u potpunosti je ugašen u 15:41 sati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPrema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda pred nama predstoji još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za južnu Dalmaciju, osobito za područje Splitsko – dalmatinske županije.

  • Vatrogasci apeliraju na građane da ne pale vatru na otvorenome prostoru, a da oko svojih kućanstava na vrijeme uklone zapaljiv materijal jer je objekt lakše obraniti ako je okoliš pripremljen.
  • Izbjegavajte udisati produkte dima jer već nakon kratkog izlaganja osoba gubi svijest.
  • HVZ napominje i kako se požar izrazito brzo širi u čamcima i kamp prikolicama stoga ih odmah napustite ako požar ne možete ugasiti s priručnim sredstvima za gašenje.
  • Ne dovodite sebe u opasnost i ne otežavajte vatrogascima gašenje požara tako što se približavate mjestu požara kako biste promatrali, fotografirali ili snimali vatrogasnu intervenciju.
  • Ukoliko primjetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Izvor: HVZ

Pročitajte još

Učitavanje...