Uspješna godina za našičke Voćare i vinogradare kao i za Marijana Reslera – pobjednika natjecanja „Vinona 2024.”

Udruga voćara i vinogradara Našice održala je godišnju izvještajnu Skupštinu u prostorijama DVD-a Markovac Našički, a njoj su, uz članove, prisustvovali gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, potpredsjednik Mjesnog odbora Našice dr. Marijan Tepeš, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko – baranjske županije Romeo Jukić, predsjednik Pčelarske udruge „Pčela” Našice Željko Špoljarić, Stjepan Konjetić, predsjednik Udruge starih športova „Slavonac” Našice te drugi uvaženi gosti i predsjednici prijateljskih udruga. Uz izvještajnu skupštinu održana je i tradicionalno natjecanje u kvaliteti vina „Vinona”, 18. po redu, a u organizaciji Udruge voćara i vinogradara Našice te pod pokroviteljstvom Grada Našica.

Predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski podnio je izvješće od radu te je istaknuo kako je prošla godina bila izuzetno uspješna za Udrugu, a najavio je i brojne aktivnosti za iduće razdoblje. „S radom Udruge tijekom prošle godine iznimno smo zadovoljni jer smo obuhvatili sve naše aktivnosti propisane statutom. Proveli smo predavanja o rezidbi, organizirali radionice na otvorenom te posjetili sajmove poljoprivredne mehanizacije. Dakle, obuhvatili smo sve što je naš zadatak – educirati naše članove kako bismo povećali kvalitetu i produktivnost njihove proizvodnje. Danas smo dodijelili diplome i proglasili šampiona vina za 2024. godinu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Našica. Iako broj uzoraka nije bio velik jer su neki članovi imali manju berbu ili lošiju kvalitetu vina te se nisu odlučili prijaviti, kvalitetu ocijenjenih uzoraka možemo ocijeniti kao zadovoljavajuću. Komisija koja je ocjenjivala vina istaknula je njihovu izuzetnu kvalitetu, što se vidi po broju zlatnih i srebrnih medalja, dok su diplome dodijeljene samo u vrlo malom broju slučajeva. Godina je započela izrazito dinamično, kao što je to običaj dok još radovi u voćnjacima i vinogradima nisu dostigli puni intenzitet. Neki bi možda pomislili da nemamo posla u to vrijeme, ali rezidbe su završene, vegetacija kreće, zaštita se provodi pa ipak uvijek pronađemo neki trenutak za malu pauzu i posjet nekim važnim događajima.

Planovi Udruge su ambiciozni, kao i uvijek, s mnogo zadataka. Naravno, sve to ovisi o financijskim sredstvima koja budemo imali na raspolaganju. Očekujemo podršku Grada kao i Županije i vjerujemo da ćemo uz njihovu pomoć uspjeti ostvariti sve što smo zamislili. Što se tiče naših vinograda i voćnjaka, godina nije započela idealno. Vegetacija je krenula neujednačeno što je dovelo do nejednake cvatnje i oplodnje. Vremenski uvjeti su bili nepredvidivi, što je stvorilo probleme i za pčelare. Ipak, nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti prevladati izazove i zadržati ono što smo već postigli. Na kraju, vjerujem da ćemo biti zadovoljni postignutim.” – zaključio je predsjednik Cerovski.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je istaknuo da je Udruga voćara i vinogradara izuzetno cijenjena u Našicama te zaista vrijedno radi i svojim aktivnostima promovira Grad.

Udruga aktivno promovira Grad Našice

Pročelnik Romeo Jukić se zahvalio na pozivu najavivši daljnju potporu Osječko – baranjske županije.

„Velika mi je čast što sam pozvan na godišnju skupštinu udruge koja uskoro slavi svoj jubilej od 20 godina postojanja i broji više od stotinu članova. Bio je to poseban trenutak za mene jer ovdje okupljeni ljudi predstavljaju segment poljoprivrede koji često nije u centru pažnje kao što je ratarstvo. Županija Osječko – baranjska prepoznala je važnost proizvodnje voća i vina te smo stoga razvili programe mjera javnih potpora u poljoprivredi, uključujući 16 mjera u poljoprivredi i 8 mjera u lovstvu. Istaknuo bih posebno financiranje proizvodnje i prerade, gdje su potpore do 50 posto. Također, mladim poljoprivrednicima plaćamo doprinose za dvije godine, što je iznimno popularna mjera. Podržavamo intenzivne nasade jabuka s više od 2,5 do 5 tisuća sadnica, s maksimalnim iznosom potpore do 10 tisuća eura za podizanje ili rekonstrukciju nasada. Naš cilj je povećati proizvodnju voća i povrća u našoj županiji koja stoji uz svoje proizvođače i kontinuirano podržava njihov razvoj. Našički kraj je poznat kao područje s bogatom tradicijom u proizvodnji voća i vina, te smo ponosni na doprinos Udruge u razvoju ovog sektora. Smatram da je Udruga jedna od najaktivnijih, ako ne i najaktivnija udruga u našoj županiji, te ćemo podržati sve njezine aktivnosti. Financijski podržavamo udruge kroz različite programe, uključujući i kreditne linije za kupovinu sadnica, repromaterijala, sjemena, gnojiva i slično. Ovdje smo čuli i zabrinutost Udruge pčelara zbog nedostatka pčelinje paše, posebno s obzirom na visoke temperature koje smo imali ovog proljeća. Županija je već predvidjela mjere za pomoć u dohrani pčela kako bismo sačuvali pčelinji fond. Stoga, pozivam sve koji su u sličnoj situaciji da se obrate Županiji kako bismo pružili podršku u očuvanju našeg pčelinjeg fonda.” – izjavio je pročelnik Jukić.

Ukupni pobjednik “Vinone 2024.” je Marijan Resler

Nakon skupštine održana je i svečanost proglašenja rezultata 18. natjecanja u kvaliteti vina „Vinona 2024.” na kojoj je ukupnim pobjednikom proglašen Marijan Resler sa svojom frankovkom. On je pobjednik i u kategorijama bijelih vina s graševinom dok je pobjednik rose vina Zvonko Katavić s frankovkom rose. U kategoriji crnih vina najbolji je Zoran Tomljanović s vinom cuvee, a Marijan Baričević je osvojio zlato u kategoriji neplemenitih vina s vinom noja bijela. Galeriju fotografija jučerašnje Skupštine možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još