Uspješna godina iza „Našičkog cvijeta” – Udruge osoba s invaliditetom Našice

„Našički cvijet” – Udruga osoba s invaliditetom Našice održala je jučer, 25. 3. 2024. godine, redovnu izvještajnu Skupštinu u našičkom Hotelu „Park”.. Podsjetimo, „Našički cvijet” je jedinstvena, dobrovoljna, nestranačka, nevladina, neprofitna, interesna, socijalno – humanitarna Udruga za promicanje humanitarnih, zdravstvenih, odgojnih, obrazovnih, kulturnih, socijalnih, informacijskih, sportskih i drugih interesa osoba s invaliditetom. Skupštini su prisustvovali gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, članovi Udruge kao i njihovi korisnici te drugi uvaženi gosti.

Kontinuitet uspješnih projekata

Predsjednica Udruge Gordana Blagajac je otvorila skupštinu na kojoj je, između ostalog, predstavila izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2023. godinu.

„U toku 2023. godine uspjeli smo realizirati 17 različitih projekata. Iznimno su vrijedni i važni svi jer potiču i pomažu da se naša djeca s teškim oštećenjem zdravlja i osobe s invaliditetom što bolje i kvalitetnije uključe u lokalnu zajednicu i da spriječimo socijalnu izolaciju.” – istaknula je predsjednica Blagajac izdvojivši neke od projekata. „Igraonica „Našički cvijet” predstavlja važan projekt brige za djecu od rođenja do polaska u školu te niže razrede osnovne škole. Zahvaljujući podršci Grada Našica, koji je izdao pismo namjere i osigurao sredstva za najam prostora na rok od tri godine, uspjeli smo ostvariti besplatnu ranu intervenciju za 25 djece. U sklopu ovog projekta angažirali smo tri stručna suradnika: fizioterapeuta, defektologa i pomoćnika u nastavi. Nedavno smo potpisali novi ugovor za projekt „Zaželi” kojim će biti zaposleno 12 gerontodomaćica, pružajući pomoć za 72 korisnika. Također ističemo da smo dobili licencu kao davatelj usluga osobne asistencije što nam omogućuje izravno financiranje putem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ovim korakom, financiranje više ne mora biti ograničeno na projekte, što će dodatno olakšati pristup i pružiti kontinuiranu podršku našim korisnicima. Po prvi put smo sudjelovali na natječaju Zaklade „Hrvatska za djecu” gdje smo, za naše članove jedne obitelj koja ima dva dječaka s teškim oblikom invaliditeta, uspjeli osigurati podršku i potporu u hrani i odjeći i obući da tako prebrode jedan jako težak period.

Zatim, putem tvrtke Lider Media aktivno radimo na osiguranju stipendije za jednog od naših članova koji se suočava s teškim zdravstvenim izazovima. Realizacija je u završnoj fazi, a kada uspješno završimo ovu inicijativu za dječaka koji pohađa osnovnu školu, proširit ćemo podršku na njegovo srednjoškolsko obrazovanje. i ova stipendija će predstavljati značajan poticaj ne samo za samog učenika, već i za njegove roditelje te će omogućiti uspješan završetak obrazovanja. U operativnom i financijskom planu za 2025. godinu očekujemo značajan porast prihoda, budući da smo potpisali nove ugovore koji će rezultirati trostruko većim sredstvima. Time ćemo osigurati adekvatnu skrb za naše članove te istovremeno pružiti mogućnost zapošljavanja teže zapošljivih osoba i tako omogućiti da znatna sredstva dođu i u našu lokalnu zajednicu.” – izjavila je Blagajac zahvalivši se Gradu Našicama i gradonačelniku Kašubi na bezuvjetnoj podršci.

Izvrsna suradnja Grada i Udruge se nastavlja

Rad udruge pohvalio je gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasivši da je njihova najveći doprinos aktivno podizanje kvalitete života svih osoba s invaliditetom.

„Udruga „Našički cvijet” izuzetno je važna udruga za naš gradu. Kada sam preuzeo mandat prije tri godine, već tada sam čuo o njihovim iznimnim aktivnostima i njezine predsjednice, gospođe Gordane Blagajac. Udruga radi mnoge projekte i privlači značajna sredstva iz europskih, nacionalnih, županijskih i gradskih izvora te pruža zapošljavanje mnogim osobama. Tijekom ove tri godine intenzivno sam pratio njihov rad i sada mogu potvrditi da je njihova aktivnost zaista impresivna. Sudjelovao sam na svim njihovim skupštinama i vidio sam koliko entuzijazma vlada među njihovim članovima, uključujući i predsjedništvo. U protekloj godini, ostvarili su 17 projekata, a među njima se ističe projekt Zaželi, koji je jedan od najuspješnijih projekata Europske unije i on omogućuje zapošljavanje teže zapošljivih osoba i onih u potrebi.

Također, projekt Zaželi nastavlja Gradsko društvo Crvenog križa Našice, Udruga Dar dobrote kao i Grad Našice. Udruga „Našički cvijet” svojim aktivnostima doprinosi kvaliteti života i dostojanstvu osoba s invaliditetom. Njihov rad zaista obogaćuje naš grad koji se ponosi bogatstvom od stotinu udruga. Stoga, želim istaknuti da je ova udruga od iznimne važnosti za Našice te im pružam apsolutnu podršku u njihovim aktivnostima.” – zaključio je gradonačelnik Kašuba.

Pročitajte još