Uskoro oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”

Održan je sastanak s predstavnicima voćarske zajednice, a cilj ovog sastanka bio je saslušati voćare te se razgovaralo i o aktualnoj problematici proizvodnje voća, pri čemu je istaknuta puna podrška predstavnika Ministarstva poljoprivrede domaćim proizvođačima kako bi se postiglo snižavanje troškova proizvodnje i standardizacije ponude, koja će im osigurati bolji plasman proizvoda na tržištu te jaču pregovaračku snagu.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, u srijedu 18. kolovoza održan je sastanak s predstavnicima voćarskog sektora. Sastanku su uz proizvođače voća nazočili ministrica Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak te ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić.

Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“

Voćari su izrazili zadovoljstvo ovom godinom te su izvijestili prisutne kako žele bolje označavanje proizvoda u trgovačkim lancima, iznijeli su pozitivna mišljenja o sustavu Dokazane kvalitete te istaknuli važnost jačanja suradnje između svih dionika u sektoru voćarstva te praćenje tržišta u proizvodnji jabuka i krušaka.

Pred kraj sastanka nazočnima se obratila ministrica poljoprivrede, naglasivši: „U svrhu poboljšanja konkurentnosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“, a upravo je sektor proizvodnje voća prvi koji je prepoznao prednost ovog sustava. Oznaka potrošaču garantira kupovinu proizvoda domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, dok istovremeno proizvođače štiti od nepoštenih trgovačkih praksi. U kontekstu garancije kvalitete domaćeg voća i povrća ističem kako hrvatski proizvođači poštuju najviše standarde sigurnosti hrane, o čemu govore i njihovi iznad prosječni rezultati utvrđeni nadzorima kvalitete i ostataka pesticida.“

Procjena uroda jabuka za 2021. godinu kreće se oko 65.000 tona

Između ostalog, sektoru voćarstva će pridonijeti reforme unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a koje uključuju ulaganja u sektor voćarstva, odnosno uspostavu logističke infrastrukture za jačanje proizvodno tržišnog lanca u sektoru voća i povrća investicijama te izgradnju i opremanje logističko distributivnih centara za voće i povrće, kao i optimizaciju opskrbno – prodajne logistike u sektoru voća i povrća.

Prema informacijama Hrvatske voćarske zajednice, procjena uroda jabuka za 2021. godinu kreće se oko 65.000 tona, pri čemu procjena uroda konzumne jabuke iznosi 49.300 tona, dok procjena uroda industrijske jabuke iznosi 15.600 tona.

U razdoblju od siječnja do svibnja 2021. izvoz jabuka povećan je količinski za 71 % , u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, dok je uvoz u istom razdoblju količinski blago povećan za 3,2 %. Na kraju sastanka zaključeno je kako je za sve dionike bitan nastavak kvalitetnog dijaloga i konstruktivne suradnje.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Pročitajte još