Uručene nagrade ovogodišnjim pobjednicima projekta „OPG Zlata Vrijedan“

Anita Trojanović iz Paljeg Brda u Konavlima dobitnica je devetog Agro Oskara. Nagradu je ovoj 30-godišnjakinji iz sela na krajnjem jugu Hrvatske na današnjoj svečanoj završnici izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. „Bit će mi to odličan poticaj za dalje.” – rekla je vidno iznenađena Anita, vlasnica OPG-a na kojem s roditeljima Marijom i Nikšom drži krave, pravi sir, uzgaja voće i povrće.

Anita je na zagrebačkom Agoronomskom fakultetu završila krajobraznu arhitekturu no ni trenutka nije dvojila da se po završetku studija vrati u svoje pitoreskno selo na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore gdje se u srcu šume smjestilo gospodarstvo obitelji Trojanović na kojem se uređuje i stoljetnu kamena kuća za odmor, s vinski podrumom. Štemanje terase i kupaone Anita, kojoj je san da ima i mali bager, da može kopati kanale i čistiti oko kuće, već je sama obavila. Ova svestrana poljoprivrednica aktivna je u Udruzi Dragodid s kojom pravi suhozide i podučava umijeću njegove izgradnje. Za osvojeno prvo mjesto Anita Trojanović dobila je 30 tisuća kuna.

U izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede u kojem svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo drugo je mjesto pripalo obitelji Palinkaš, devedesetih prognanima iz Vukovara, a danas vlasnicima imanja Pavlomir smještenog između Novog Vinodolskog i Bribira gdje imaju vinograde, kušaonicu i trgovinu. Ček na iznos od 20 tisuća kuna Spomenki Palinkaš uručila je Žana Lovrić, direktorica nabave prehrane Spara, generalnog pokrovitelja izbora. Direktorica je pozvala sve ovogodišnje finaliste, ali i druge OPG-ovce da se jave Sparu kako bi dogovorili suradnju. „U ime Spara Hrvatska čestitamo svima koji su sudjelovali u izboru OPG Zlata vrijedan. Ponosni smo na naše višegodišnje partnerstvo u ovom vrijednom i važnom projektu.” – rekla je Lovrić. „Hvala svima.” – kazala je Spomenka čiji je suprug zaslužan što se žlahtina vratila u Vinodol.

Nagradu za najbolju mladu nadu u poljoprivredi otišla je na krajnji istok

Urednik plodova zemlje na HRT-u, koji je partner projekta, te ujedno i član žirija koji je dobitnike i odabrao, Vlatko Grgurić, obitelji Buretić iz Boljunskog Polja predao je nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna za osvojeno treće mjesto u izboru. Buretići u malom istarskom selu podno Učke imaju farmu krava i siranu u kojoj prerađuju mlijeko sa svoje farme. Nagradu je preuzela supruga vlasnika, Margita.

I dok je nagrada za prvo mjesto otišla na krajnji jug, nagrada za najbolju mladu nadu u poljoprivredi otišla je na krajnji istok, u Vrbanju, na OPG Ivana Spajića. Mladom je poljoprivredniku koji u Slavoniji uzgaja svinje, krave i koze i ima svoju mesnicu te zapošljava radnike ček na deset tisuća kuna uručio predsjednik žirija, Stjepan Blažević iz Večernjeg lista. Ivan ima puno planova za daljnji rad pa će tako u svojoj mesnici prodavati i pileće meso i kobasice pravljene od piletine. Planira otvoriti i trgovinu u Vrbanji, na farmi nedaleko od kuće gdje namjerava napraviti i pogon za preradu mesa.

Tko je najbolji poljoprivrednik, odlučivali su telefonskim glasovanjem i čitatelji Večernjaka. Oni su odabrali da ove godine nagrada u iznosu od pet tisuća kuna, mobitel i e-pretplata na Večernji list ode u selo Nedeljanec, na OPG Fabijana Kolačka, proizvođača luka i krumpira. Vrijednom je Fabijanu nagradu predao glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Pročitajte još