Uputa policije za blagdan Svih Svetih i Dušni dan

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, u vremenu od 29. listopada do 1. studenog, na području grada Osijeka, očekuju se veća prometna opterećenja na područjima oko gradskih groblja. Pojačan promet očekuje se na prilazima kružnog toka „Đakovština“ osobito tijekom poslijepodneva 29. listopada te u jutarnjim satima 30. listopada. U cilju osiguranja optimalne protočnosti prometa i sigurnosti svih sudionika u prometu policijski službenici će vršiti tjelesno upravljanje prometom.


Sve sudionike u prometu policija poziva na povećan oprez, poštivanje prometnih propisa i uputa policijskih službenika.

Savjeti vozačima i ostalim sudionicima su:

  • da se prilaznim cestama grobljima kreću smanjenom brzinom kretanja zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz rub ceste.
  • pri dolasku u blizinu groblja policija poziva vozače da ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu.
  • pješacima i biciklistima policija skreće pozornost na povećani oprez pri kretanju u prometu, a posebno prilikom prelaska kolnika te ih poziva da za svoje kretanje pješaci koriste pješačke, a biciklisti biciklističke staze.

Također, građane pozivaju i preporučaju da maksimalno, ukoliko je to moguće, koriste javni gradski prijevoz za dolazak i odlazak s mjesnih groblja i područja oko njih te da obilaze groblja tijekom dana zbog sigurnosti svih sudionika u prometu.

Policijski službenici će uzimajući u obzir sve gore navedeno promicati toleranciju i pozitivne radnje vozača u poštovanju prometne signalizacije, poštovanju ograničene brzine, prvenstva prolaska na raskrižjima, propuštanju pješaka na pješačkim prelazima itd., dok će reagirati na one negativne radnje zbog kojih dolazi do prometnih nesreća. Unatoč toleranciji policijskih službenika zbog posebnih okolnosti pozivamo vozače da poštuju prometne propise.

Policija podsjeća vozače motornih vozila da od 1. studenog do 31. ožujka nastupa obveza vožnje s upaljenim svjetlima sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/2019.), dok su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Nadalje, podsjećaju građane da svoje torbice, mobitele i druge predmete ne ostavljaju na vidljivom mjestu u vozilima – ovako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će vam biti pričinjena može biti veća od vrijednosti ovih stvari.

Stric pivo

Pročitajte još