Upečatljivim nastupima završen 2. Međunarodni susret tamburaških orkestara u Koški

HKUD „Koškani 1978” iz Koške organizirao je 2. Međunarodni susret tamburaških orkestara koji se održao jučer, 26. 5. 2024. godine u Domu kulture u Koški. Nastupili su Tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno glazbenog društva „Dunav” Vukovar, Tamburaški orkestar KUD-a ”Sungerski Lug” iz općine Mrkopalj, Tamburaški orkestar Hrvatskog doma Wels iz Austrije i domaćini, Tamburaški orkestar HKUD-a „Koškani 1978”. Međunarodni susret HKUD „Koškani 1978”, pod vodstvom predsjednika Danijela Rihtera, organizira s ciljem očuvanja identiteta i kulturne baštine, prijateljskog druženja, razmjene glazbenih iskustava, te kako bi tamburašku glazbu u njihovom općinskom kulturnom središtu podigli iznad referentnog nivoa.

Prema riječima predsjednika Rihtera Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Koškani 1978” igra ključnu ulogu u oblikovanju društvenog života svoje zajednice kao značajan kulturni subjekt na području općine.

„Okupljamo ljude svih dobi kako bismo njegovali tradicijsku kulturu i razvijali kulturni amaterizam našeg kraja. Osobito mi je zadovoljstvo istaknuti da smo i ove godine uspjeli zatvoriti, kako organizacijsku, tako i financijsku konstrukciju ovog drugog po redu međunarodnog susreta tamburaških orkestara.

Večerašnji gosti susreta su Tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno glazbenog društva „Dunav” Vukovar, Tamburaški orkestar KUD-a „Sungerski Lug” iz općine Mrkopalj, Gorski kotar, Tamburaški orkestar Hrvatskog doma Wels iz Austrije, te mi kao domaćini. Naš orkestar spaja folklorne motive s koncertnim i drugim oblicima, promičući nove izraze u tamburaškoj glazbi. Uvijek nastojimo biti autentična veza između pučke glazbene tradicije i suvremenog glazbenog izraza. U repertoaru našeg orkestra nalaze se kompozicije pisane za tamburaški orkestar, klasična glazba, sakralna glazba, pop, rock, popularni evergreeni i, naravno, folklorne obrade različitih napjeva i pjesama..” – Rihter ističe kako Koškani ulažu golemu energiju, znanje, iskustvo i vrijeme. „Ponekad se suočavamo s izazovima između mašte i stvarnosti te između želja i ograničenja u izboru adekvatnog programa koji će zadovoljiti ukuse publike i postaviti pred nas izvođače dovoljno reprezentativan materijal. Kad uronimo u glazbeni prostor, često se ponašamo prema unutarnjem diktatu koji se otima racionalnosti te moramo pronaći kompromise koji će nam omogućiti glazbeni život.

Na kraju, zahvaljujem se našim generalnom pokrovitelju Općini Koška te svim članovima HKUD-a „Koškani 1978” na nesebičnom zalaganju i pomoći u organizaciji. Želim svima ugodnu večer i lijep provod. Nadam se da ćemo prirediti nezaboravan glazbeni doživljaj koji. Božo Potočnik uvijek kaže da smo ljudski postojani, glazbeno pouzdani, a opet skromni i samozatajni. Večeras ćemo svirati i pjevati srcem i dušom amatera, a vještinom profesionalca.” – zaključio je Rihter.

Nakon nezaboravnog glazbenog doživljaja koji nikoga nije ostavio ravnodušnim i nakon što su ovacije publike utihnule profesor Duško Topić dodijelio je nagradu za najboljeg instrumentalnog solistu. Nju je ove godine ponio Borna Kojundžić, pripadnik domaćeg društva dok je nagradu za najbolji umjetnički dojam osvojio Tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno glazbenog društva „Dunav” Vukovar. Na kraju treba izdvojiti i Mirtu Reljac koja je izvrsno vodila jučerašnji program i svakako se vidimo iduće godine! A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još