Ujedinjeni u maštovitosti – Izložba dječjih radova „Pčelica Medulica” oduševila posjetitelje

Povodom Svjetskog dana pčela, koji se obilježava upravo na današnji dan, jučer je u izložbenom prostoru Slovačkog centra za kulturu Našice otvorena izložba dječjih radova s međunarodnog natječaja „Pčelica Medulica”.

Ovaj natječaj, u kojem su sudjelovali učenici OŠ kralja Tomislava Našice i PŠ Markovac Našički, povezao je djecu iz cijelog svijeta. Izložba je rezultat rada nadarenih mladih umjetnika, koji su svojom maštovitošću i kreativnošću oživjeli svijet pčela. Na jučerašnjoj izložbi učiteljice Ana Marošević i Mihaela Pokrivka zajedno s učenicima pripremile su glazbeno – scenski program u kojem su izvodile pjesme, plesove i recitacije na slovačkom jeziku.

Nakon uvodnog dijela izložbu je otvorila Jarmila Buchova, predsjednica Međunarodnog instituta i udruženja slovačkih obrazovnih centara, koja je čestitala sudionicima natječaja na prekrasnim radovima kao i na sjajnom nastupu.

Djeca su imala priliku povezati se s vršnjacima iz cijelog svijeta

Ravnateljica Osnovne škole kralja Tomislava Vlatka Zahirović pozdravila je sve nazočne te se s nekoliko riječi zahvalila gostima, a istaknula je i važnost pčela za održavanje biljnog svijeta.

„Danas smo imali priliku otvoriti izložbu učeničkih radova u sklopu našeg projekta, odnosno natječaja „Pčelica Medulica”. Inicijator ovog projekta je obrt Apidora i gospođa Anita Dragić kojom se ovim putem zahvaljujem. Također, tu su se uključile naše učiteljice Ana Marošević, učiteljica slovačkog jezika koja je od ove ideje napravila međunarodni natječaj i, naravno, učiteljica Mihaela Pokrivka. Ove godine smo dobili preko 300 radova iz cijelog svijeta, čak i iz Amerike i Kanade te iz cijele Europe i mislim da su oni zaista prekrasni. Osim što su djeca dobila priliku biti kreativna, imali su priliku i povezati se s vršnjacima iz cijelog svijeta, dakle onima koji uče slovački jezik. Cilj ovog natječaja je osvijestiti važnost pčela jer svi znamo važnost ekologije. Mislim da je zaista važno da se djeci osvijesti potreba očuvanja raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta. Zahvalila bih i gospođi Jarmili, predsjednici Međunarodnog instituta i udruženja slovačkih obrazovnih centara koja je došla iz Njemačke i jedan je od pokrovitelja našeg natječaja. Zahvalila bih se i gospodinu Vladimiru Bileku koji nas je danas počastio svojim dolaskom i uveličao ovu našu priredbom.” – izjavila je ravnateljica Zahirović.

Ovim projektom razvija se empatija kod djece kao i njihova kreativnost

Anita Dragić, vlasnica obrta Apidora, krenula je s ovim projektom prije tri godine, a u suradnji s Osnovnom školom kralja Tomislava. U projekt se uključila i nastavnica slovačkog jezika Ana Marošević te je on postao međunarodnog karaktera.

„S obzirom na to da sutra obilježavamo Svjetski dan pčela proveli smo s djecom ovu zanimljivu radionicu i moram naglasiti kako se prijašnjih godina nije radilo nešto slično. Ovim projektom pokušavamo djecu osvijestiti o ideji očuvanja bioraznolikosti i očuvanja ekosustava. Također, njime razvijamo i empatiju kod djece kao i njihovu kreativnost. Nadam se da će se netko od sudionika ovog natječaja odlučiti postati pčelar jer naša zajednica zaista treba mlade snage.” – zaključila je Anita.

Nakon otvaranja izložbe prisutnima se obratila predsjednica Savjeta mladih Grada Našica Ines Resler koja je istaknula važnost ovakvih događaja koji potiču kreativnost i osvješćivanje o ekološkim problemima dok je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu pohvalio mlade umjetnike na njihovim izvanrednim radovima i istaknuo kako su pčele ključne za našu opstojnost te da je važno zaštititi njihova staništa. Okupljene je s nekoliko riječi pozdravila i Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice rekavši kako je ova izložba prilika da se javnost educira o ovom važnom pitanju na kreativan i nekonvencionalan način, a Branka Baksa, tajnica Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj, također se zahvalila svim sudionicima ovog hvalevrijednog projekta naglasivši važnost pčela za naš planet i potrebu njihove zaštite. A galeriju fotografija možete naći na ovoj poveznici.

Pročitajte još