Udruga slijepih Našice – Jučer, danas, sutra


Udruga slijepih Našice u studenom obilježava 65 godina postojanja i jedna su od najstarijih društvenih organizacija u Našicama. Broje 40-tak članova koje čine slijepe i slabovidne osobe s područja Grada Našica i okolice. Uloga Udruge je skrbiti o svojim članovima odnosno podići kvalitetu njihovog života.

Kako je rekao predsjednik Udruge Rolando Butković, trenutno u Udruzi imaju tri školarca koji su im posebna motivacija za rad jer mladima žele osigurati što bolju budućnost. “Slijepim i slabovidnim mladim osobama želimo osigurati što bolju budućnost. Iz tog razloga smo u Statut ugradili odredbu kojom omogućujemo roditeljima svojih maloljetnih članova da se uključe u rad Udruge i donošenje odluka. Odredba se pokazala dobrom i podigla nam je razinu rada.” – rekao je Rolando Butković.

 

Tatjana Bela, volonterka Udruge i majka slijepog dječaka navodi kako je društvo danas razvijeno informatizacijom, a i slijepi su dobili tu prigodu, njihova pomagala su postala puno informatiziranija te je pristupila Udruzi kako bi se njezini članovi upoznali s njima prilagođenom informatičkom opremom. “Slijed kojim sam došla u ovu Udrugu je život koji mi živimo. Borna osim sljepoće ima i cerebralnu paralizu, odnosno, motoričko oštećenje. Ide u srednju školu u Našicama te imamo dosta informatičke opreme koja je nadopunjena s govornim jedinicama i želimo je prenijeti na ostale članove Udruge koji su se voljni s njom upoznati.” – rekla je Tatjana Bela koja ujedno vodi i Facebook stranicu Udruge gdje oglašavaju sva svoja događanja. Tatjana je naglasila kako je cilj Udruge i osvijestiti okolinu te se povezati s drugim Udrugama kako bi svi zajedno dali na značaju osobama s invaliditetom jer puno ljudi još ima predrasude prema njima.

Prošle godine Udruga je počela provoditi svoj prvi EU projekt „Djetelina s četiri lista“ koji se odnosi na pružanje usluga videćeg pratitelja. U trajanju od 13. srpnja 2019. do 13. lipnja 2021. godine, u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 443 335 000 kuna. “Projekt nam je omogućio zaposliti dvije osobe, a svrha je omogućiti slijepim i slabovidnim osobama prijevoz od njihove kuće ili stana do odredišta, liječnika, ljekarnika, trgovine, udruge… Ovaj projekt omogućava slijepim i slabovidnim osobama veću slobodu te manju ovisnost o članovima obitelji.” – rekao je predsjednik Udruge te naglasio kako se nadaju i novim projektima te nastavku ovog kojeg provode.

 

Željko Radmanović član Udruge rekao je kako Udruga nije velika, ali je aktivna i dobro organizirana. “Malobrojna smo, ali vrlo aktivna Udruga. Projektom smo dobili i zaposlenice koje nam puno pomažu. Kao i svima i našoj Udruzi trebaju najviše novčana sredstva. Zahvaljujući Europskom fondu trenutno imamo dostatna sredstva za sada, no, ja sam prošao edukaciju prema kojoj se možemo aplicirati prema fondovima ubuduće. ” – rekao je optimistično Željko Radmanović hvaleći rad Udruge i predsjednika Butkovića.

Ovim putem redakcija TV Našica obitelji i prijateljima iskazuje iskrenu sućut. Kako su ovo najteži trenuci za obitelj, TV Nasice.com ovakve objave NE NAPLAĆUJE i sve vezano za njih je BESPLATNO. Dovoljno je da nam se javite na službeni e-mail tvnasice@gmail.com te pošaljete smrtovnicu.

Pročitajte još