Udruga „Jaglac“ Orahovica održala je konferenciju o društvenom poduzetništvu u sklopu projekta Društveno poduzetništvo

Dana 02.09.2022. godine udruga „Jaglac“ Orahovica održala je u Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici konferenciju o društvenom poduzetništvu u sklopu projekta Društveno poduzetništvo udruge „Jaglac“, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Udruga “Jaglac” je prva organizacija u VPŽ koja je započela poslovanje prema društveno poduzetničkim principima u sklopu navedenog projekta.

Konferencija je održana u sklopu stručnih predavanja Viroexpo 2022. Virovitica

Voditeljica projekta Marija Šimatović ukratko je predstavila glavne aktivnosti projekta.

Voditeljica ureda za EU fondove te stručne i razvojne projekte s gospodarstvom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, mr. sc. Darija Krstić govorila je o obilježjima društvenog poduzetništva, razlici između „tradicionalnog“ i društvenog poduzetnika te o utjecaju društvenih poduzeća na zajednicu.

Ivan Božić, upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec predstavlja zadrugu, sektore poslovanja, poslove koji se obavljaju i sl. Govori o izazovima s kojima su se kroz godine susreli te kako su ih prevladali. Zbog neplanirane spriječenosti Mira Anić, predsjednica Inkluzivne kuće Zvono Belišće, nije mogla prisustvovati te je gđa. Lidija Stojković, koordinatorica programskih aktivnosti udruge „Jaglac“ predstavila socijalnu zadrugu „MIVA ART“. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici iz javnog, civilnog i poslovnog sektora iz Virovitičko-podravske županije, Osječko-baranjske županije, Zagrebačke županije i Međimurske županije.

Cilj konferencije je širenje koncepta društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, posebno u VPŽ

Zaključci konferencije: društveno poduzetništvo sve više razvija i podupire u cijelom svijetu, pa tako i na području RH. Kako bi društveno poduzetništvo realiziralo puni potencijal, potrebno je stvoriti i sukladno tome, implementirati odgovarajući pravni, zakonodavni i institucionalni okvir. Svaki je projekt drugačije naravi, ima svoje vlastite izazove i probleme, ali ono oko čega su se svi složili jest da se zajednici dugoročno pridonosi kroz društveno poduzetništvo. Društvenom poduzetništvu nije cilj isključivo uvećanje profita, pa tako ni raspodjela dobiti, već ispunjenje društvenih zadaća i pomaganje onim skupinama u društvu koje su u riziku od društvene isključenosti.

Pročitajte još