Učenici koji sudjeluju u projektu „Čitanjem do zvijezda“ idu dalje na državnu razinu natjecanja

skola1a

skola1a

O projektu „Čitanjem do zvijezda“ koji se provodi po prvi puta u SŠ Isidora Kršnjavoga  obavijestili smo Vas u mjesecu prosincu 2014. kada su učenici natjecatelji uspješno riješili školsku razinu i stekli pravo za sudjelovanje na županijskoj razini koja je provedena 4. veljače 2015. Učenici: Marta Knežević, Ina Anđelić, Selma Stipanović, Matija Grgošević /3. a OG; Nina Lekić, Martina Kon/3. JG; Borna Gall, 2. b EŠ i Matej Kolembus, 3. THK na županijskoj razini prešli su bodovni prag (80% i više) i upućuju se na državnu razinu. 

Ukratko ćemo podsjetiti o kakvom se projektu radi. „Čitanjem do zvijezda“ je projekt namijenjen osnovnim i srednjim školama. To je natjecanje u znanju i kreativnosti u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara. Svrha natjecanja je, između ostaloga, motivirati učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje, potaknuti timski rad i individualni napor. U projekt su se uključile 53 srednje škole i preko 400 učenika.

skola2a

Za sudjelovanje u kvizu znanja učenici su morali pročitati sljedeće naslove:

školska razina – Salinger, J. D.: Lovac u žitu; D’Avenia, Alessandro: Bijela kao mlijeko, crvena kao krv/ županijska razina – prva dva naslova i Tomić, Ante: Punoglavci/ državna razina – prva tri naslova i Krakauer, Jon: U divljini. Na državnoj razini bit će teža nova pitanja sastavljena na temelju radnje (fabule), detaljnija pitanja o piscu, prevoditelju, ilustratoru (ako postoje ilustracije), žanru, pitanja iz opće kulture vezana uz mjesta, osobe i slične pojmove koji se spominju u djelima.

skola3a

Natjecanje se provodi on-line ispunjavanjem ispita znanja u matičnoj školi istovremeno s točno određenim trenutkom početka i završetka za sve prijavljene učenike/natjecatelje. Pitanja su faktografskog tipa i zahtijevaju unaprijed predviđene odgovore. Odgovori se ispravljaju i boduju automatski u aplikaciji ispita. Povjerenstvo za provedbu natjecanja nadgleda provedbu kviza znanja.

Državna razina bit će između 2. i 6. ožujka 2015. Čestitamo natjecateljima na dosadašnjem znanju i želimo  da budu što uspješniji i na državnoj razini.

Mentori: Manuela Kojić, Sanja Kurucić, školske knjižničarke

Pročitajte još