Učenici 6. razreda uskoro će u nastavi programirati s pomoću mikroračunala

ucenici2
ucenici2

CARNet, Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM i Ministarstvo znanosti i obrazovanjapredstavili su veliki projekt PROMikrokojemu je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

Na zajedničkoj konferenciji za medije održana je i interaktivna demonstracija programiranja s pomoću micro:bita.

„Uvođenje programiranja na mikroračunalima u osnovne škole u Hrvatskoj hvalevrijedna je inicijativa Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih i gospodina Nenada Bakića osobno te se odlično uklopila u program Vlade STEM Hrvatska. Cilj uvođenja mogućnosti rada na mikroračunalima za sve učenike 6. razreda je razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarni pristup u korištenju informacijskih tehnologija. Projekt pridonosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu njezine digitalne zrelosti, a u konačnici pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne za ocjenu. Ovim putem zahvaljujem na inicijativi Institutu za Razvoj i Inovativnost Mladih, CARNetu i Hrvatskoj udruzi poslodavaca na partnerstvu, ali i timu u Ministarstvu, koji su pokazali da sustav treba biti uključiv i kako svi zajedno možemo napraviti velike iskorake! Nikad nemojte zaboraviti: prilika za promjenu i iskorak ne postoji, nju sami stvaramo!“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

„Naš portfelj STEM aktivnosti na raznim platformama već je došao do 45.000 djece u Hrvatskoj, ali glavni projekt nam je upravo temeljen na BBC micro:bitu, čiji smo i regionalni partner. To je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno, uz potpunu demokratizaciju i jednakost prilika. Cilj nam je da hrvatski učenici budu ravnopravni građani 21. stoljeća. Naša akcija STEM revolucija dobila je veliku potporu javnosti i od početka je naš cilj bio da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, a nastavnici edukaciju. Iako smo mogli i sami postići taj cilj, smatrali smo da je idealno ići k njemu uz sinergiju s institucijama pa smo ga nudili i prethodnome ministarstvu, na žalost neuspješno. No, u ovome ministarstvu smo našli sjajne partnere i mislim da smo na pravome putu da MZO bude prepoznato kao Ministarstvo budućnosti. Naime, edukacija je najveće ulaganje koje jedna obitelj, ali i društvo u cjelini čini, a uz iskazano jasno i hrabro vodstvo kakvo vidimo sada, to je ujedno i prilika za zajedništvo, koje nam nedostaje danas u Hrvatskoj“, naglasio je suosnivač IRIM-a poduzetnik Nenad Bakić.

„CARNet kontinuirano radi na razvoju digitalnih kompetencija naših korisnika jer znamo da je razvoj upravo znanja i vještina jedan od ključnih preduvjeta za uspješno uključivanje pojedinca u današnje društvo i tržište rada, a tako ćemo i nastaviti. Korištenjem mikroračunala u nastavi razvijaju se digitalne vještine, logičko razmišljanje i sposobnost rješavanja problema“, istaknuo je ravnatelj CARNeta Goran Kezunović.

„Digitalizacija i korištenje novih tehnologija, kako u poslu tako i svakodnevnom životu, danas su esencijalni za gospodarski i društveni razvoj svake zemlje. Zato je Hrvatska udruga poslodavaca sa zadovoljstvom i bez razmišljanja odlučila podržati ovaj projekt osiguravanjem sredstava za edukaciju učitelja i nastavnika za korištenje mikroračunala. Ovim projektom djeci ćemo omogućiti rani pristup novim tehnologijama te usvajanje znanja i razvoj vještina potrebnih za njihovo korištenje kako bi se pravodobno pripremili za život i tržište rada budućnosti. Našu investiciju smatramo dugoročnim ulaganjem u bolju budućnost i napredak Hrvatske. Više puta smo naglasili kako reformu obrazovanja smatramo temeljem svih reformi i stoga se nadamo da će uz ovu iznimno vrijednu inicijativu uskoro slijediti i druge promjene koje će nam omogućiti kvalitetnije i konkurentnije obrazovanje“, naglasio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Svim školama koje se prijave na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro edukaciju učitelja omogućit će IRIM, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se micro:bit računala na trajno korištenje. Sudjelovanje škola je dobrovoljno, a krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna 2017. godine.

Na mrežnim stranicama CARNeta nalaze se detaljnije informacije o koracima potrebnim za prijavu te dodatne informacije o projektu ProMikro.

Pročitajte još