Učenica OŠ Dore Pejačević Nina Sokač najbolja na natječaju „Radost slikanja uz glazbu”

Likovno – glazbeni natječaj „Radost slikanja uz glazbu”, Hrvatska glazbena mladež pokreće svake godine s ciljem motiviranja djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi. Tema ovogodišnjeg natječaja je bila Mlada osoba upoznaje orkestar (glazbeni instrumenti).

Učenici likovne skupine OŠ Dore Pejačević Našice pod mentorstvom učiteljice Marina Mihalj i ove su godine svojim likovnim radovima konkurirali na natjecanju, postigli ogroman uspjeh i zasjali na izložbenom prostoru Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, 21.11.2023.

Likovni rad učenice Nine Sokač, 3.c je osvojio 1.nagradu uz obrazloženje stručnog žirija koji ove sezone radi u sastavu: prodekanica na Akademiji Likovnih umjetnosti, izv. prof. Maja Rožman, docentica Ida Loher i predsjednik Hrvatske glazbene mladeži, maestro Tonči Bilić.

„Svojim radom Nina na kreativan način pokazuje koji instrumenti su na nju ostavili najveći dojam-slaže svoj neobičan orkestar, odabirući i ponavljajući određene instrumente. Slaže ih u ritmičnu kompoziciju, gotovo pravilno nižući redove i stupce glazbenika. No upravo nepravilnosti u naoko pravilnoj kompoziciji stvaraju stalno titranje scene otkrivajući gledaocu nove detalje prenoseći mu poruku o ritmu i harmoniji glazbe koju je autorica doživjela.“ Nina je dobila i pozivnicu za pohađanje likovnih radionica prestižnog Učilišta za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn-Studio Tanay u Zagrebu.

1. nagrada

  • Nina Sokač,3.razred Osnovna škola Dore Pejačević, Našice
  • Mentorica: Marina Mihalj

Odabrani likovni radovi za izložbu:

  • Tena Bortek, 3.razred Osnovna škola Dore Pejačević, Našice
  • Mentorica: Marina Mihalj

  • Sara Kršija, 3.razred Osnovna škola Dore Pejačević, Našice
  • Mentorica: Marina Mihalj

  • Marija Helena Tepeš, 3.razred Osnovna škola Dore Pejačević, Našice
  • Mentorica: Marina Mihalj

Likovni radovi učenica Dore Rosković i Magdalene Zupčić, pod mentorstvom učiteljica Mirjane Šutalo-Vulić i Sanje Portnar, također su odabrani za izložbu.

Magdalena Zupčić, 5.d

Dora Rosković, 8.a

Nakon svečanosti otvorenja izložbe, učenici i njihovi mentori uživali su u glazbeno – scenskom programu u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Priču o glazbenim instrumentima, Benjamina Brittena: Mlada osoba upoznaje orkestar i Bolero (Ravel) predstavila im je Zagrebačka filharmonija uz dirigentsku palicu Tončija Bilića i moderatora Berislava Šipuša kojima su se na pozornici pridružile i učenice Umjetničke škole Franje Lučića (plesno – glazbena škola) i Umjetničke plesne škole Silvija Hercigonje (državna umjetnička škola).

Škola se zahvaljuje roditeljima Sokač, Bortek, Kršija i Tepeš koji su im bili financijska, tehnička i moralna potpora u boravku i organizaciji puta za Zagreb! Ovo je bila još jedna divna likovno – glazbena priča i jedinstven doživljaj! Čestitke svim učenicama natjecateljicama!

Izvor: OŠ Dore Pejačević Našice, Marina Mihalj, učiteljica

Pročitajte još