U sklopu proslave Dana Grada Našica i promicanja obiteljskog zajedništva, kulture rada i življenja izabrane su najljepše našičke okućnice 2021.

Prva hrvatska bačvarija i destilerija “Pepel®-Co” uručila je 8. lipnja 2021. petnaesti puta zaslužena priznanja i nagrade za najljepše okućnice na području Grada Našica u sklopu proslave Dana Grada. Povjerenstvo je izabralo tri najuređenije, čiji su vlasnici: obitelj Pavić, Ulica 21. rujna 25; obitelj Miletić, Ulica Ljudevita Gaja 43; obitelj Tomljanović, Ulica kralja Tomislava 25. Vrijedni ljudi koji neumornim i strpljivim uređivanjem svojih okućnica njeguju obiteljsku kulturu rada i zdravog življenja dobivaju simbolična prigodna priznanja i nagrade – bačvarske i destilerske proizvode Obrta Pepel®-Co, organizatora ove tradicionalne manifestacije.

Nagrađuje se uložen višegodišnji trud, izbor i njega biljaka

“Izborom i nagrađivanjem najljepše okućnice potičemo uređivanje javnih i privatnih površina. Članovi Povjerenstva prikupljaju prijave, prijedloge, podatke i utiske potrebne za ocjenu okućnica u skladu s utvrđenim kriterijima ocjenjivanja, a to su: ukupan izgled okućnice, originalnost uređenja, čistoća, opremljenost, krajolik, funkcionalnost površine te usklađenost s okolnim prostorom i objektima. Nagrađujemo uložen višegodišnji trud, izbor i njegu biljaka te poštivanje tradicijskih elemenata i kulture življenja, ono što pridonosi ukupnom estetskom, turističkom, društvenom i gospodarskom značaju našega grada čineći ga ugodnim mjestom za život ili posjet. Obiteljski rad i radost sjedinjuju naraštaje i pridonose ozračju poštovanja, zajedništva, sklada, ljepote i ljubavi” – ističe organizator ove tradicionalne manifestacije koja je izvrsno prihvaćena među sugrađanima.

Iz godine u godinu podižu se kriteriji za izbor „najokućnica“

Ove je godine predloženo odnosno prijavljeno tridesetak okućnica, a najbolje je biralo peteročlano povjerenstvo u sastavu: Hrvoje Pepelko – vlasnik hrvatskog brenda “Pepel®-Co”, Milan Papučić – predsjednik Udruge za kulturu življenja “DarNa” Našice, Julijo Pepelko – tajnik Udruge, Silvija Lučevnjak – ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice i Ines Lijić – učenica 3. c razreda OŠ Dore Pejačević. Iz godine u godinu podižu se kriteriji za izbor „najokućnica“ koje su sve ljepše, izvornije i uređenije, a krase ih različiti hortikulturni detalji: cvjetne staze i stubišta, bazeni, kamenjari, drveni tradicijski ukrasi i posuđe, rascvjetani balkoni, stare sorte cvijeća i bilja, sjenice, ograde, vrtovi… U tom raskošnome mozaiku boja, mirisa i oblika teško je odabrati najljepše za sve uzraste i ukuse, zato šarolik generacijski sastav Povjerenstva prepoznaje i sjedinjuje različitosti, potiče i promiče kulturu rada, rekreacije, odmora i zdravog života u prirodi.

Pročitajte još