U Osijeku otvoren za promet podvožnjak u Ulici sv. L. B. Mandića

Novoizgrađeni podvožnjak u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku danas ujutro (25. kolovoza 2023. godine) otvoren je za promet. Vrijednost radova iznosi 7,1 milijuna eura, od čega je 85% osigurano iz Kohezijskog fonda, a 15% iz državnog proračuna. Investicija obuhvaća izgradnju cestovnog i željezničkog mosta, ceste ispod mostova te priključnih prometnica s pješačkim i biciklističkim stazama te drugom potrebnom infrastrukturom.

Podvožnjak je iznimno važan za grad Osijek jer se na taj način rješava dugogodišnji prometni problem, odnosno omogućava veća protočnost na mjestu gdje je dnevno prolazilo i do 25.000 vozila, a zbog prolaza vlakova bilo je i 30 zastoja za cestovna vozila u ukupnom trajanju oko 2,5 sata.

Ovime je zauvijek riješen jedan od najvećih prometnih problema grada Osijeka

Svečanom puštanju u promet 509 metara dugog podvožnjaka nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborski zastupnik Goran Ivanović te drugi uzvanici.

„Osječani su podvožnjak čekali više od 50 godina, a danas je konačno otvoren i time je zauvijek riješen jedan od najvećih prometnih problema grada Osijeka. Radovi su započeli u studenom 2021. godine, a završili su i prije roka, odnosno za godinu i devet mjeseci. Izgrađena su dva mosta, biciklistička staza, javna rasvjeta, a zasađeno je i 57 novih stabala. No, tu ne stajemo nego do kraja ove godine planiramo dovršiti intrazonsku cestu koja povezuje podvožnjak i autobusni kolodvor, čime ćemo dodatno rasteretiti podvožnjak i kružni tok. U tijeku je još jedan veliki infrastrukturni projekt, modernizacija tramvajske mreže vrijedna 35 milijuna eura, nakon koje nam slijedi i nabava novih niskopodnih tramvaja. Stoga možemo reći da uistinu svjedočimo prometnoj renesansi grada Osijeka.” – kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Župan Ivan Anušić je naglasio kako je izgradnja podvožnjaka jedan od najvećih projekata na području Osijeka i Osječko – baranjske županije te podsjetio na neke od aktualnih kapitalnih investicija; završetak Koridora Vc, obnovu zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, rekonstrukciju zgrade putničkog terminala Zračne luke Osijek.

„Uz izgradnju Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te Gospodarskog centra OBŽ, navedene investicije će revitalizirati i pružiti dodanu vrijednost gospodarstvu grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i cijelog istoka Hrvatske. Za njihovu je realizaciju bila ključna suradnja, sinergija i koordinacija svih dionika, na čemu im se zahvaljujem. Pred nama je dovršetak niza kvalitetnih projekata i početak novih, a njihov benefit se očituje u gospodarskim pokazateljima koji iz godine u godinu rastu na području Osječko – baranjske županije.” – rekao je župan.

Uz pomoć EU fondova realiziran jejedan od velikih kapitalnih projekata na području Osijeka i OBŽ

„Projekt je proveden bez ikakvih problema, sve aktivnosti su izvršene, nema neprihvatljivih troškova, a sve nabave su provedene izvrsno i bez korekcija. Ovo je primjer kako treba koristiti europska sredstva, a Grad Osijek i Osječko – baranjska županija pokazuju to i u provedbi drugih projekata. Naime, samo u SAFU-u imamo ugovore vrijedne više od 200 milijuna eura s područja grada Osijeka te 320 milijuna eura s područja Osječko-baranjske županije, čime su prvi u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava. Radujem se i budućoj suradnji tijekom novog financijskog razdoblja u sljedećih desetak godina.” – poručio je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić istakao je da je uz pomoć EU fondova upravo realiziran jedan od velikih kapitalnih projekata na području Osijeka i Osječko – baranjske županije. „U mandatu ove Vlade iz europskih je fondova realizirano više od 400 milijuna eura, što je impresivna brojka. Projekti su realizirani u području javne, društvene, kulturne i gospodarske infrastrukture, od nedavno otvorenog Gospodarskog centra OBŽ, Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće te drugih projekata na području prometa, od biciklističkih staza do ulaganja u tramvajsku infrastrukturu i tramvaje. Dakle, cijeli niz strateških kapitalnih projekata koji svakim danom čine Osijek boljim.” – kazao je ministar Erlić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naveo je projekte u sektorima prometa koji se realiziraju u Gradu Osijek i Osječko – baranjskoj županiji. Spomenuo je tako upravo izgrađeni podvožnjak, nabavu novih 25 niskopodnih autobusa, obnovu tramvajske infrastrukture i nabavu 10 novih tramvaja, rekonstrukciju terminala Zračne luke Osijek, rekonstrukciju željezničkog kolodvora, izgradnju obilaznica Beli Manastir i Petrijevci, nastavak izgradnje Koridora Vc u Baranji te izgradnju Luke rasutih tereta. Naglasio je kako Grad Osijek i Osječko – baranjska županije koristeći vertikalu, ali i mogućnosti koje pružaju resorna ministarstva i Vlada u vezi EU fondova i nacionalnih sredstava rade zaista pozitivne stvari te da Osijek može biti primjer kako sve vidove prijevoza i prometa uključiti u investicijski ciklus, unapređivati sustav, povećavati sigurnost prometa, osiguravati jeftiniji i dostupniji prijevoz.

Pročitajte još