Našički Slovaci svome gradu – Slovački jesenski običaji”

slo1
slo1       

Matica Slovačka Našice dana 06. listopada 2015. godine otvorila je izložbu “Našički Slovaci svome gradu – Slovački jesenski običaji” u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja  u Našicama.

Ovo je četvrta po redu izložba “Slovački jesenski običaji”, a tema izložbe bila je grožđe i vino. Autorica izložbe je Ivanka Prišć, Izložbu je prigodnim riječima otvorio predsjednik MS Našice Branko Prišć, a u pozdravnom govoru nazočnima se obratio gradonačelnik Našica mr. Krešimir Žagar.  

Nakon uvodnih riječi učenici Osnovne škole “K. Tomislava” iz Našica, koji uče slovački jezik, pod vodstvom učiteljice Ane Marošević izveli su prigodni program, koji je oduševio sve nazočne. Nakon programa gostima je ponuđena bogata i  ukusna gastro ponuda, koju je izradila g-đa Ivanka Prišć. Gostima su ponuđeni pileći bataci u vinu, umak od crnog vina, salata s grožđem i tunjevinom, gurmanska salata, te pečena prasetina i čvarci.

slo2

 

Na izložbi su predstavljeni radovi folklorno-drotarske radionice sa temom grožđa, te izloženi stari predmeti koji su služili u berbi i preradi grožđa. Kako je tema grožđe i vino u organizaciji i otvorenju izložbe sudjelovala je i Udruga voćara i vinogradara Našice, koja je prezentirala proizvode svojih članova.

Pokrovitelji izložbe su  Grad Našice i Osječko-baranjska županija, a izložbu su medijski pratili Radio Našice, “Glas Slavonije” te portal TV Našice. com.

U organizaciji i postavi izložbe  učestvovali su Zavičajni muzej Našice, Osnovna škola “Kralj Tomislav“  Našice, te zaslužne i drage osobe Ana Marošević, Goran Cvijetović “Braca”, Ivica Martinović, Ivana Tomljanović, Božidar Čaleta, Željko Kanđera, te Predrag Ćuić.

„Zahvaljujemo gostima i svima koji su makar malim dijelom pomogli u realizaciji ove prekrasne izložbe. Izložba će biti postavljena do 24. listopada 2015 godine.“ – rekao je među ostalim“ – Branko Prišć

{gallery width=150 height=88}Slike_tekstovi/2015/10mjesec_a/9/v1{/gallery}

Pročitajte još