U OŠ kralja Tomislava održano predavanje “Iskustvom i znanjem do jednakosti”

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI održao je interaktivno predavanje za učenike 5. a razreda u OŠ kralja Tomislava u okviru projekta „Iskustvom i znanjem do jednakosti“.

„Iskustvom i znanjem do jednakosti“ projekt je koji već godinama u osnovnim školama provodi Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom (SUMSI). Predavanje je usmjereno na približavanje života osoba s invaliditetom djeci osnovnoškolske dobi.

Učenici pokazali znanje o samom pojmu invaliditeta

Gosti predavači bili su Albina Žnidar, koja je slijepa od rođenja i Denis Marijon, koji je sa 17 godina nakon pada s visine završio u invalidskim kolicima. Cilj predavanja je učenicima pokazati kako osobe s invaliditetom imaju iste potrebe kao i svi samo ih ostvaruju na drugačiji način. Predavači su govoreći iz vlastitog iskustva učenicima uspjeli približiti s kojim se svim izazovima susreću osobe s invaliditetom, ali kako ih i uspješno prevladati.

Učenike je zanimalo kako slijepe osobe sanjaju, kako kuhaju, prepoznaju novčanice, kojim se sve sportovima bave osobe s invaliditetom, te kako osoba u invalidskim kolicima vozi auto. Naši učenici pokazali su znanje o samom pojmu invaliditeta, te zašto se za djecu kaže da su djeca s teškoćama u razvoju, a za odrasle osobe s invaliditetom. Naučili su kako pristupiti osobi s invaliditetom bez nelagode i pomoći joj u svladavanju vidljivih i nevidljivih prepreka.

Posebno nam je zadovoljstvo što su se naši predavači ugodno osjećali u našoj školi koja je škola bez arhitektonskih barijera te u potpunosti pristupačna djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

   

Stric pivo

Pročitajte još