U OBŽ 111 novopozitivnih – 10 u Našicama, 4 u Feričancima, 3 u Đurđenovcu te 1 u Donjoj Motičini i Koški

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko – baranjske županije obrađeno je 409 uzoraka od kojih je 111 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 53 naselja u Osječko – baranjskoj županiji, a najviše (43) na području grada Osijeka, zatim 10 na području Našica, po pet su s područja Belišća, Čepina, Darde i Đakova, po četiri Feričanaca i Petrijevaca, po tri s područja Bilja i Đurđenovca, po dvije Antunovca, Belog Manastira, Bizovca, Čeminca, Drenja, Jagodnjaka i Trnave, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Erduta, Gorjana, Koške, Petlovca, Punitovaca, Strizivojne, Valpova i Viljeva.

Na bolničkom liječenju nalazi se 115 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 79 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 16 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 36 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 55, 81 i 88 godina.

Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.021 osoba. Policijski službenici proveli su 24 provjere osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje, i to na MCGP Erdut kada je pristupila državljanka Srbije za koju je utvrđeno da je prekršila rok od 12 sati za tranzit kroz Hrvatsku, odnosno mjeru samoizolacije. Zbog počinjenog prekršaja uručen joj je prekršajni nalog prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Obavili su i 134 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 58 nadzora provođenja epidemioloških mjera (38 u ugostiteljskim objektima, 14 u prodavaonicama, 2 u optičarskim radnjama te po 1 u trgovačkom centru, kladionici, ljekarni i pekarnici), a nisu utvrdili nepravilnosti.

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Stožera civilne zaštite OBŽ načelnik Ivan Hampovčan odgovorio je na pitanje novinara o postupanju prema nepokretnim bolesnicima koji ne mogu doći na cijepljenje na punktove ili u ambulante.

“U drugoj fazi cijepljenja, koja je u tijeku, svaki liječnik obiteljske medicine dužan je shodno prioritetima i dobi cijepiti svoje pacijente, pa i izaći na teren i cijepiti nepokretne pacijente. Gdje se to nije desilo, a vjerojatno ima dosta takvih slučajeva, cijepljenje nepokretnih bolesnika bit će obuhvaćeno u trećoj fazi u kojoj imamo sedam mobilnih timova, a jedna od njihovih osnovnih zadaća bit će i cijepljenje tih osoba.” – rekao je Hampovčan.

Dodao je kako u školama na području OBŽ trenutno zaraženo 35 učenika, što je zanemarivo u odnosu na ukupan broj učenika, a u samoizolaciji se nalazi 299 učenika te za sada nema razloga za promjene postojećeg režima rada. Epidemiološko stanje u školama Stožer će ponovno razmatrati za sedam dana i po potrebi donijeti novu odluku.

“Jučer je nastavljeno cijepljenje na 11 posebno organiziranih punktova u sedam gradova i Čepinu, te je cijepljeno 1.277 osoba. Cijepljenje se nastavlja danas i sutra, a zbog veće zastupljenosti starije populacije koja još nije procijepljena otvoreni su novi punktovi u Semeljcima i Đurđenovcu, gdje će se cijepljenje provesti sutra (u petak) u poslijepodnevnim satima.” – objavila je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Nataša Turić.

O trenutnom stanju u Kliničkom bolničkom centru Osijek govorio je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević. “Sukladno priljevu bolesnika i potrebama za njihovom hospitalizacijom, Bolnica je spremna na sve moguće događaje i tomu prilagođava svoje kapacitete. Oni su prije nekoliko dana povećani jer je zadnjih dana zaokupljeno između 50 do 60 posto ukupnih stacioniranih kapaciteta za bolesnike koji zahtijevaju liječenje unutar KBC-a. Naravno, i dalje ćemo svakodnevno pratiti kretanje epidemije i odnositi potrebne odluke.” – poručio je dr. Drenjančević.

Pročitajte još