U Našicama započeo 5. Međunarodni simpozij Palijativne skrbi

Prvi dan 5. Međunarodnog simpozija Palijativne skrbi započeo je danas u višenamjenskoj dvorani srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, a njega je organizirala Opća županijska bolnice Našice u suorganizaciji s Sveučilištem Sjever, Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo te UMNA-Udrugom medicinskih sestara i tehničara – OŽB Našice. Simpozij, u trajanju od dva dana, obuhvatit će teme poput kvaliteta života dionika koji su uključeni u palijativnu skrb, bioetika u palijativnoj skrbi, percepcija zajednice o palijativnoj skrbi, rehabilitacija palijativnih bolesnika te hrvatski branitelji u palijativnoj skrbi.

Na Simpoziju su se okupili vodeći stručnjaci iz cijele zemlje kako bi razmijenili najnovija saznanja i iskustva u ovoj važnoj grani medicine. Također, ovo je prigoda stručnjacima da se susretnu i razmijene iskustva te uspostave nova poznanstva i suradnje. Otvorenju su prisustvovali Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić, pročelnica za zdravstvo Osječko – baranjske županije Serafina Zelić – Kos, ravnatelj OŽB Našice Dino Vida, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdana Gvozdanović, direktorica TZ Grada Našica Ines Resler, glavna sestra Odjela za palijativnu skrb našičke bolnice, Margareta Uremović, Mario Gašić, glavni tehničar Objedinjenog hitnog bolničkog prijema te brojni drugi uvaženi gosti kao i sami sudionici. A Osnovna glazbena škola Kontesa Dora, na čelu s ravnateljicom Darijom Vlajnić, je glazbenim nastupima svojih učenika uveličala ovaj skup.

Tema ovogodišnjeg simpozija je „Živjeti što bolje”

Simpozij je otvorila glavna pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdana Gvozdanović izrazivši zadovoljstvo ovogodišnjim odazivom.

„Tema ovogodišnjeg simpozija je „Živjeti što bolje” i njome želimo prikazati, odnosno educirati ljude kako poboljšati kvalitetu života samih palijativnih bolesnika, ali i njihovih obitelji te zdravstvenih djelatnika kao i cijelog multidisciplinarnog tima koji sudjeluje u tome. Također bih izdvojila samo neke od gostiju – Nenad Bogdanović, profesor, profesorica Marijana Braš i profesor Veljko Đorđević, zatim naše kolege iz Slovenije, Metka Lipić Baligač i kolega Leon Habjan te kolega iz Bosne i Hercegovine Alen Majdenčić. Iz godine u godinu naš edukativni projekt poprima sve veće razmjere. Mogu slobodno reći da danas ovdje imamo više od 30 zdravstvenih ustanova, četiri sveučilišta, 3 veleučilišta, 12 udruga i sve naše suradne udruge. Ove godine Odjel za palijativnu skrb obilježava sedam godina rada – dvije godine u okviru Internog odjela i pet godina rada kao samostalni odjel.” – izjavila je Gvozdanović zaključivši kako se ovim simpozijem promovira ovaj odjel našičke bolnice, ali i Grad te Županije.

OŽB Našice jedina u Osječko – baranjskoj županiji ima stacionarni Odjel palijativne skrbi

Gradonačelnik Kašuba naglasio je kako Opća županijska bolnica Našice ima izuzetno važnu ulogu za stanovnike našičkog kraja.

„Ovo je 5. međunarodni simpozij Palijativne skrbi u Našicama i on predstavlja veliko događanje za naš grad kao i za njegovu promociju u zdravstvenom pogledu. Također, ovo je i posebna prilika da u ime Grada zahvalim svim djelatnicima u Općoj županijskoj bolnici Našice, a posebno ravnatelju gospodinu Dinu Vidi kao i svim sudionicima kojih je ove godine zaista velik broj.”

Ravnatelj Dino Vida je pozdravio sve okupljene istaknuvši kako Opća županijska bolnica Našice jedina u Osječko – baranjskoj županiji ima stacionarni Odjel palijativne skrbi.

„S ponosom organiziramo peti simpozij palijativne skrbi u Našicama, a ovo je prilika da kroz dva dana radionice i predavanja govorimo i pohvalio se svojim iskustvima, ali i da steknemo nova znanja koje će nam prenijeti stručnjaci iz Hrvatske i iz inozemstva.” – rekao je, između ostalog, ravnatelj Vida.

„Ovo je već peti simpozij palijativne medicine u Našicama i treba naglasiti kako je ovo tradicionalno događanje koje je strahovito važno zato što je palijativna medicina nešto o čemu treba sve više pričati i nešto za što naši pacijenti imaju sve više potrebe, nažalost. Ono što krasi našičku bolnicu je da uistinu imaju dobar odjel koji stremi svim novim tehnologijama, ali i svim novim stvarima koje se događaju u palijativnoj medicini. Također puno ulažu u opremu i u kadrove, ali i u sve ono što može poboljšati skrb pacijentima.” – izjavila je Grba Bujević.

Turistička zajednica Grada Našice i ovaj je put organizirala je šetnju prekrasnim perivojem Pejačević

Nakon službenog dijela sudionici će moći uživati u obilasku perivoja Pejačević kojeg je s nekoliko riječi predstavila Ines Resler, direktorica TZ Grada Našice.

„Turistička zajednica organizirala je šetnju prekrasnim perivojem Pejačević prilikom koje će sudionici simpozija moći bolje upoznati najistaknutiju obitelj Našica te kušati nagrađivana vina ovog vinogorja.” Simpozij se nastavlja sutra s brojnim predavanjima i radionicama, a galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još