U Našicama obilježen Dan državnosti RH

Dan državnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen i u Našicama, program je započeo tradicionalnim koncertom Gradske glazbe Našice, a nastavio se nastupom našičkih mažoretkinja “Dora”.


Mažoretkinje su uveličale i polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje. Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske ispred spomen – obilježja „Uskrsla Hrvatska”, na Trgu Franje Tuđmana, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i preminule branitelje Republike Hrvatske. Povodom toga vrlo važnog datuma, vijence su položili saborski zastupnik, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Šimić te predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar te zastupnici prvog saziva Hrvatskog sabora Ivica Čeme i Miroslav Čiček, izaslanstvo policije te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Minutom šutnje odala se počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, a molitvu je izmolio fra Marijan Vidović.

Hrvatskoj je ponovno potrebno nacionalno jedinstvo i sloga

Saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Šimić pozdravio je i prigodnim riječima se obratio svim okupljenima ispred spomen – obilježja „Uskrsla Hrvatska”

„Danas obilježavamo Dan državnosti te je na današnji dan konstituiran prvi demokratski izabrani sabor, na višestranačkim prvim izborima do tada. Taj dan je stvoren temelj za ostvarivanjem višestoljetnog sna o samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi. Na tom konstituiranju bila su i naša dva Našičana zastupnici Miroslav Čiček i Ivica Čeme, te pokojni zastupnik Buljan iz Feričanaca. Zahvaljujući temeljima koji su tada postavljeni stvorena je samostalna i suverena Republika Hrvatska koja je izgrađena i očuvana zahvaljujući velikim naporima hrvatskih branitelja i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Današnja Hrvatska je moderna europska država – članica EU, UN i NATO -a te uskoro ulazimo i u područje Schengenskog prostora. Bitno je naglasiti da na temeljima onoga što je stvoreno, ustrajno nastojimo i dalje ostvariti osnove za siguran, sadržajan i kvalitetan život svih naših državljana. Nažalost, danas smo svjedoci teških vremena i globalnih izazova prije svega vezanih uz pandemiju koja nas je uvelike oštetila i poremetila kvalitetu života. Nažalost, svjedočimo i ratu u Ukrajini koji ima dalekosežne posljedice za cijeli svijet tako i za Republiku Hrvatsku. Stoga, treba istaknuti upravo ono što se događalo ’90., ’91. pa možemo reći sve do 1995. godine u Hrvatskoj ponovno je potrebno nacionalno jedinstvo i sloga sa što manje podjela u našem društvu.” –  rekao je Hrvoje Šimić te svim sugrađanima čestitao Dan državnosti RH.

Povodom Dana državnosti održao se koncert “M A J K A” pod organizacijom Dječjeg zbora OŠ kralja Tomislava “Naši C” koji su nastupili u suradnji s glazbenim prijateljima iz cijele Osječko-baranjske županije. Večer je završila nastupom Stravianae banda  u centru Našica uz prigodni doček naših rukometaša.

Stric pivo

Pročitajte još