U Našicama će se obučavati svi vatrogasci s područja Osječko – baranjske županije

U Našicama je održana službena primopredaja i puštanje u uporabu poligona za obuku korisnika aparata za zaštitu dišnih organa Vatrogasnoj zajednici Osječko – baranjske županije u sklopu projekta „Together we stand”. Projekt provode Osječko – baranjska županija, Unikom Osijek, d.o.o., Udruga za kreativni razvoj Slap, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Regionalna razvojna agencija Bačka iz Srbije, a dio projekta odnosi se na nabavku opreme za ključne sudionike u upravljanju rizicima i zaštitom okoliša u pograničnom području.

U sklopu toga, Osječko – baranjska županija odlučila se za nabavku i opremanje Županijske vatrogasne zajednice poligonom smještenim na vatrogasnom vježbalištu u Našicama. Ukupna vrijednost ulaganja u objekt i Poligon iznosi 1,5 milijuna kuna. Primopredaji je nazočio zamjenik župana Petar Lagator koji je rekao kako će se prava vrijednost ovih ulaganja vidjeti u budućnosti jer će brojna vatrogasna društva na ovom poligonu uz provjeru stručnog znanja i fizičke spremnosti moći provjeriti i sigurnost svoga zdravlja i sigurnost odlaska u buduće intervencije na području Osječko – baranjske županije.

Zdravko Cvenić, županijski vatrogasni zapovjednik Osječko – baranjske županije rekao je kako je na sjednici Vlade donesena odluka o osnivanju Državne vatrogasne škole te se predviđa kako će se jedan oblik nastave odvijati i u Našicama. “Napravili smo sve pripreme za pokretanje državne vatrogasne škole. Na ovom poligonu bi se odvijala terenska nastava, a teorijska nastava bi se održavala u Osijeku. Ovdje bi se vatrogasci obučavali u radu sa zaštitnim uređajima za organe za disanje. Tu se nalaze i poligon, požarna kuća i kontejner u kojima se vrše plameni udari. Time bi vatrogasci u Našicama prošli kompletnu terensku obuku.” – rekao je Cvenić.

Zadovoljstvo ovim projektom je izrazio i gradonačelnik Našica Josip Miletić uvjeren kako će ovaj poligon služiti kako našičkim tako i svim vatrogascima iz Slavonije i Baranje. “Drago mi je da se Grad Našice razvija, svaka investicija je dobrodošla u naš grad. Ovdje je vidljiva dobra suradnja sa Županijom i Županijskom vatrogasnom zajednicom kao i s Nacionalnom vatrogasnom zajednicom jer smo uspjeli zajedno napraviti hvalevrijedan projekt za edukaciju svih budućih vatrogasaca.” – rekao je gradonačelnik Miletić i nadodao kako je Grad Našice puno toga u protekle dvije godine napravio za vatrogasce, a tu su za njih i u budućnosti.

Predsjednik DVD-a Našice Zvonko Ljubljanović izrazio je zadovoljstvo današnjom primopredajom poligona jer ona predstavlja priznanje i uvažavanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva. “Ovo je već treći projekt koji provodimo zajednički. Nadamo se kako ćemo nastaviti projekte i suradnju i u budućnosti. Imamo jako dobre uvjete, velike površine zatvorenih i otvorenih prostora za vježbe te bi ovdje trebao biti jedan sveobuhvatni centar osposobljavanja vatrogasaca Osječko – baranjske županije.” – rekao je Ljubljanović.

[fts_facebook type=album_photos id=175909019125252 posts=10 title=no title_align=left description=no words=45 popup=yes album_id=3235143719868418 image_width=200px image_height=200px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Pročitajte još