U Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak na temu afričke svinjske kuge

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak 9. listopada 2023. u Zagrebu u nazočnosti predsjednice Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić, državnih tajnika Mladena Pavića i Zdravka Tušeka te ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća održala sastanak na temu afričke svinjske kuge s predstavnicima Osječko – baranjske županije, predstavnicima Udruge hrvatskih proizvođača svinja s područja Osječko – baranjske županije, Centra za unapređivanje stočarstva, Državnog inspektorata RH na čelu s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem sa suradnicima te Veterinarskog instituta, Hrvatske veterinarske komore i Veterinarskog fakulteta.

Na sastanku se prisutne izvijestilo o aktualnoj epidemiološkoj slici, brojnim mjerama i aktivnostima koje se provode u cilju što bržeg suzbijanja afričke svinjske kuge, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saslušali prijedloge i odgovorili na upite sudionika te je otvorena diskusija o elementima Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. Predstavnici županije izrazili su zabrinutost zbog mogućeg širenja afričke svinjske kuge na područje Osječko-baranjske županije, imajući u vidu značaj te županije za hrvatsko svinjogojstvo.

Osječko – baranjska županija je od iznimne važnosti za cijelo hrvatsko svinjogojstvo

„Ulažemo iznimne napore kako bismo pomogli posjednicima da rekategoriziraju svoja gospodarstva i osigurali dovoljan broj interventnih timova. Osječko – baranjska županija je od iznimne važnosti za cijelo hrvatsko svinjogojstvo i činimo sve što je u našoj moći da ga zaštitimo. Kontinuirano smo provodili, i provodimo, velik broj strukturnih, redovnih i dohodovnih potpora sektoru, a sada je važno da zajedničkom suradnjom svih dionika zaustavimo širenje afričke svinjske kuge. Želim zahvaliti svim odgovornim posjednicima, akademskoj i stručnoj zajednici, jedinicama lokalne i regionalne samouprave te svim službama na terenu, Državnom inspektoratu RH, na pravovremenom djelovanju, suradnji i konstruktivnim prijedlozima.“ – izjavila je ministrica Vučković.

Predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Karačić izvijestila je prisutne o trenutnoj situaciji u zonama ograničenja, naglasivši kako u zadnjem razdoblju ipak bilježimo trend pada izbijanja afričke svinjske kuge.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Pročitajte još