U Londžici se ovaj vikend održava markacistički tečaj za planinare

Ovaj vikend, u planinarskoj kući Krndija u Londžici, održava se markacistički tečaj u organizaciji Hrvatskoga planinarskog saveza, a suorganizator je PD „Krndija” Našice. Kako navode organizatori tečaj za markaciste namijenjen je članovima planinarskih udruga, članica HPS-a, spremnih svojim dobrovoljnim radom označavati i uređivati planinarske putove, koji čine temeljnu planinarsku infrastrukturu. Na tečaju se polaznici upoznaju s temeljnim temama vezanima uz markacističku djelatnost. Posebno se to odnosi na standardizirana pravila i načine označavanja i uređivanja planinarskih putova te osnovne vještine za praktičan rad na terenu.

Teorijski dio tečaja se izvodi kroz predavanja, a praktični dio kroz vježbe na terenu. Tečaj pruža temelj koji omogućuje nadogradnju i daljnje proširivanje znanja, vještina i iskustava tijekom sudjelovanja na akcijama označavanja i uređivanja planinarskih putova, kao i nastavak obrazovanja putem raznih oblika školovanja markacista u organizaciji Komisije. Nadalje, markacisti se osposobljavaju za prezentaciju i pružanje neophodnih informacija o putovima koje održavaju, kako bi omogućili sigurno kretanje planinarima i drugim ljubiteljima prirode.

Na tečaju sudjeluje 36 polaznika iz 10 planinarskih društava, od kojih je 5 iz našičkog planinarskog društva, a njega provode članovi Komisije za planinarske putove HPS-a i povjerenici za različita planinarska područja Majda Rončević, Žarko Roček, Iva Žulić, Nenad Greblički te Mladen Golubić. Također je održan i sastanak predsjednika planinarskih društava, povjerenika za planinarske putove i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Tečaj je pozdravnim govorom otvorila tajnica Planinarskog društva „Krndija” Katarina Marks, a svoju podršku našičkim planinarima dali su i direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler i gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Pročitajte još