U Dječji vrtić „Zvončić” za sada upisano 306 djece

U Dječjem vrtiću „Zvončić” Našice započela je još jedna pedagoška godina. U prvim danima vrtićanci, odgajateljice, ali i roditelji prilagođavaju se novoj okolini, ljudima kao i novom životnom poglavlju.

Upisano 306 djece

„Svake pedagoške godine prvi dani su izuzetno dinamični i zanimljivi, jer dolaze nam novi i stari polaznici. Trenutno je aktualan postepeni dolazak nove djece, dok su nam stari polaznici baza, ali i pomoć jer pomažu mlađima da se lakše naviknu na naše okruženje. Ove godine imali smo veliki broj prijavljene djece, no nažalost nismo sve mogli primiti.

Nastojali smo upisati maksimalni mogući broj tako da u ovom trenutku u svim programima, primarnom, programu predškole i kraćim programima, u matičnoj kući i područnim vrtićima Podgorač, Jelisavac i Donja Motičina, imamo 306 djece.” – rekla nam je ravnateljica vrtića Snježana Kanđera napomenuvši kako to nije konačna brojka, jer u program predškole djecu upisuju tijekom cijele godine. Također, naglasila je i da kontinuirano nastoje maksimalno zadovoljiti potrebe zajednice, odnosno roditelja.

Značajni investicije Grada Našica

Grad Našice i ove je godine u vrtić uložio značajne investicije, pa je izgrađeno novo moderno igralište i 11 parkirnih mjesta. Prva je to faza realizacije lakšeg pristupa vrtiću, a dodatna parkirna mjesta bit će izgrađena. Ovdje treba istaknuti i novosagrađeni područni vrtić Jelisavac, koji je u rad pušten prošle pedagoške godine. Njime su osigurana dodatna mjesta za djecu, kao i četiri radna mjesta. Zaposlene su tri odgajateljice i jedna kuharica/spremačica.

„Ovaj projekt dokazao je, još jednom, da vrijedi ulagati u nove objekte, ali i predškolski odgoj. Što se tiče našeg igrališta, ono se nalazi na prekrasnom mjestu u parku grofa Pejačevića, koje je prirodno i biološki vrlo raznoliko. Koristimo ga kroz sva četiri godišnja doba i u njemu djeca uče. Ovakvo moderno, lijepo i sigurno igralište nam je nedostajalo posljednjih godina.” – rekla je ravnateljica i dodala da će izgradnja novih parkirnih mjesta doprinijeti sigurnosti svih sudionika u prometu, a prvenstveno svih onih koji dolaze u vrtić. Ulaganja Grada, vrtićanci nagrađuju sudjelovanjem u gotovo svim manifestacijama i događajima, jer kaže ravnateljica Kanđera – „Mi smo dio grada, dio ovog okruženja, a naša su djeca budućnost Našica. Surađujemo s Gradom Našicama, mnoštvom udruga i vrlo smo sretni zbog toga, a sve radimo za dobrobit i zadovoljstvo naše djece.”

Prilagodba mališana, ali i roditelja

Prvih dana vrtića na prilagodbi su svi, djeca, roditelji i odgajatelji, a više o tome rekla nam je Marina Lazar, stručni suradnik – pedagog naglasivši da prilagodba djece na vrtić počinje od roditelja.

„Mi u vrtiću počinjemo s prilagodbom već prilikom upisa, odnosnu u travnju kada se na našim WEB stranicama mogu naći prve informacije na koji način pripremiti djecu, ali i roditelje na boravak u vrtiću. Također savjetujemo roditelje da nekoliko mjeseci prije polaska u vrtić razgovaraju sa svojom djecom o tome, odnosno da se o vrtiću priča afirmativno te da se dijete osnažuje. Kod novoupisane djece radimo postupnost dolaženja, to jest roditelj određuje koliko će dijete taj dan boraviti u vrtiću – hoće li ono odmah biti u poludnevnom ili cjelodnevnom boravku.

Moram napomenuti da uvijek ima djece koja prihvate vrtić bez ikakvih problema, neka djeca nakon nekoliko dana izgube zainteresiranost dok, nažalost, ima i dječice koja prihvaćaju vrtić kao nužno zlo, ali oni su rijetki. Naš je problem ako dijete, kada uđe u prostor vrtića, negoduje i mi moramo učinite sve da bi se ono osjećalo dobro pa ću reći, bez lažne skromnosti, da taj problem uspješno rješavamo.” – izjavila je Marina Lazar, stručni suradnik – pedagog.

Rad nastavljaju prema svim epidemiološkim mjerama

Djelatnici vrtića, ističe ravnateljica, u svom se radu strogo drže jasnih i egzaktnih naputaka dobivenih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Rad je prošle godine bio organiziran na način da se vrtićanci nisu miješali i jedan su od rijetkih vrtića koji je na taj način mogao raditi. Dosta je skupina i radnika bilo u samoizolaciji, no niti jednog trenutka vrtić nije bio zatvoren.

Pročitajte još