U čast GRADU HEROJU!

Grad Našice, njegovi dužnosnici i veliki broj mještana sinoć je pred spomen obilježjem Uskrsla Hrvatska paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća, ali i molitvom odao počast za sve poginule branitelje grada Vukovara.

Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić u obraćanju okupljenima rekao je: „Ovo je jedna od najtužnijih večeri u povijesti Republike Hrvatske. Večeras se sjećamo žrtve Vukovara, sjećamo se 34 poginulih, nestalih i umrlih Našičana, koji su otišli u Vukovar. No, zahvaljujemo i šezdesetsedmorici, koji su tada, 27. rujna 1991. godine imali hrabrosti otići u pakao Vukovara. Večer je i kad se trebamo prisjetiti svih heroja Domovinskog rata koji su svoje živote ugradili u stvaranje neovisne Hrvatske, kao i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.”

Svečanom odavanju počasti pridružili su se, uz gradonačelnika, gradski i županijski vijećnici, saborski zastupnik Vladimir Bilek, pomoćnih ministra Zdravko Vukić, te udruge proizišle iz Domovinskog rata.

„Večeras ćemo u programu obilježavanja zapaliti svijeće i lampione za Vukovar, a posebno mi je drago što su se naši srednjoškolci odlučili na hod do Vukovara i što sam to mogao financijski pomoći. Naši heroji, svoje su živote dali da bi mi mogli danas živjeti u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, jer mnogi su je sanjali, a mi je danas živimo.” – dodao je gradonačelnik, te svoje obraćanje završio riječima :” Herojima Domovinskog rata sloboda bješe draža od života, oni koji su pali, traju u nama koji živimo.”

Nakon minute šutnje, pročitana su i imena poginulih Našičana, a u skladu sa obilježavanjem svi okupljeni čuli su retke najpoznatijeg eseja Siniše Glavaševića „Priča o gradu”. Molitvu za poginule branitelje, koja je nastavljena na svetoj misi u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, predvodio je fra Zoran Bibić. Ipak najjači osjećaj zajedništva zavladao je prilikom paljenja svijeća i oblikovanja natpisa Vukovar, u kojem su sudjelovali oni mali i veliki, i tad je nastao muk, jer iako je svijetlo znak nade u ovoj noći bilo je posebno tužno.

 

[fts_facebook type=album_photos id=175909019125252 posts=5 title=no title_align=left description=no words=45 popup=yes album_id=2456906224358842 image_width=200px image_height=200px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Pročitajte još