Tri zlatne medalje za Feričanačke Frankovke

 

Među 122 uzorka Frankovke ocjenjivanih na međunarodnom natjecanju Kékfrankos Grand Tasting 2022 u Mađarskoj, Feričanačke Frankovke osvojile su tri zlatne te jednu platinastu medalju. Feričanačka Premium Frankovka iz linije Miraz berbe 2017., 2018. te Dika Frankovka 2018. osvojile su zlatne medalje, dok je ledena berba Frankovke 2016. okrunjena platinastom medaljom.

Hrvatska vina u Mađarskoj su osvojila dvije platinaste, deset zlatnih te tri srebrne medalje od čega su tri zlata i jedna platina otišle u Feričance.

Frankovka kao sorta budućnosti

„Feričanačko vinogorje jedinstveno je slavonsko vinogorje u kojem je upravo frankovka sorta koja ga obilježava i po kojoj je poznato. S obzirom na to da dugi niz godina predano radimo i ulažemo mnogo znanja i truda u ovu sortu iznimno smo ponosni na postignute rezultate. Platina za Ledeno vino dokaz je da i frankovka ima potencijal u kategoriji najcjenjenijih predikatnih vina. Sinergija svih elemenata, specifičnost terroira, posebna njega u vinogradu, precizna vinifikacija i odležavanje u najboljim barrique bačvama rezultiraju povećanjem kvalitete koju počinju prepoznavati stručnjaci i izvan naših granica.

Priključujemo se i aktivno sudjelujemo u zajedničkoj priči europskih vinara u promociji i razvoju ove sorte. Upravo frankovku smatramo sortom budućnosti, velikog potencijala koja pokazuje svoju kvalitetu i prirodnu ljepotu kao osvježavajuće pjenušavo ili rose vino, svježe crno vino, moćna i zrela frankovka te unikatni predikat.“ – zaključio je Martin Kovačević, glavni enolog vinarija Feravino i Enosophia.

Vina su ocjenjivana metodom 100 bodova u skladu s preporukom Svjetske organizacije za lozu i vino (The International Organisation of Vine and Wine – OIV). Kušala su se vina iz 72 podruma, a međunarodni žiri izdvojio je tri vina s najvišim ocjenama među kojima su: Vinograd i podrum Pálffy Káli Királyi Kékfrankos 2017 (Balatonfelvidék, Mađarska), Vina Belje Frankovka 2012 (Hrvatska Podunavlje, Hrvatska) te Vinska Klet Prus Modra Frankinja Bela Krajina (Slovenija).

Pročitajte još