Tradicionalno održana Noć muzeja upotpunjena uz zvukove rocka

[fts_facebook id=TVNasice album_id=648556460605789 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Ovogodišnjoj, osamnaestoj po redu Noći muzeja tradicionalno se pridružuje Zavičajni muzej Našice koji je, zbog aktualne obnove i revitalizacije Dvorca Pejačević, održao ovu popularnu manifestaciju u Hotelu Panolija u obliku panel rasprave na temu “Muzeji su važni – važno je znati kako teče obnova Dvorca Pejačević u Našicama”. Brojni posjetitelji pozorno su poslušali sudionike panela, a o kompletnoj investiciji, rekonstrukciji, projektu, konzervatorskim spoznajama, trenutnim radovima, ali i planiranom završetku govorili su: gradonačelnik Krešimir Kašuba, Ivica Valenčak, Tomislav Miđić,  Marko Tokić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

 Novo svjetlo budućeg Muzeja

Djelatnici Zavičajnog muzeja Našice kao organizatori ove manifestacije, napominju da su u velikom iščekivanju novoga muzejskog prostora koji će oduševiti sve građane, ali i buduće posjetitelje svojom novom postavom. Nakon prikazanog video priloga o obnovi Dvorca Pejačević uistinu vjeruju da će sljedeće godine Noć muzeja svakako biti još bolja u obnovljenom Dvorcu i s novim muzejskim prostorom, prilagođenim svim funkcijama suvremenog poimanja muzeja.

Djelatnici Muzeja svakodnevno i iscrpno pripremaju novi stalni postav Muzeja, obrađuju prikupljenu građu, opremaju čuvaonice i kontinuirano rade na pripremi nove muzeološke i muzeografske koncepcije kroz sve teme i ideje kojima će se grad Našice predstaviti u sasvim novom svjetlu budućeg Muzeja. 

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak istaknula je kako su se tradicionalno pridružili manifestaciji Noć muzeja, a s obzirom da je Muzej u obnovi na ovaj informativan način svim zainteresiranima omogućili su približiti što se to događalo u dvorcu Pejačević otkad traju radovi.

„Ovogodišnja tema Noći muzeja je – muzeji su važni pa smo se zapitali što je to važno, a što se tiče muzeja u Našicama i čini nam se da je to upravo tema kojoj smo posvetili ovu večer, a to je tema naše panel rasprave obnova našega sjedišta – dvorca Pejačević. Važno je znati kako teče obnova dvorca Pejačević u Našicama i pozvali smo sudionike koji o ovoj temi uistinu mogu puno toga reći. Sudionici panel rasprave bili su gradonačelnik Krešimir Kašuba, predstavnici poduzeća “Valenčak” d.o.o. koje je izvelo i projekt i nadzor provođenja radova Ivica Valenčak, te Tomislav Midžić i Marko Tokić kao predstavnik firme koja je za našički dvorac napisala konzervatorsku studiju, najvažniji dokument na temelju kojeg je onda i krenula cjelokupna obnova, odnosno projektiranje njegove obnove” – istaknula je Silvija Lučevnjak.

Promocija grada Našica

Gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasio je da je Noć muzeja u Našicama jako lijepa prigoda za promoviranje našeg muzeja, posebno sada kada smo svjedoci povijesnih investicija u obnovu. 

„Noć muzeja u Našicama je jako lijepa prigoda za promoviranje našeg muzeja. Svjedoci smo povijesnih investicija u obnovu, ne samo ovog Velikog dvorca, nego i Malog dvorca, Gregerove vile, središnjeg trga, perivoja i Aleje Lipa, gdje su velika sredstva uložena. Radi se o oko 100 milijuna kuna. Projekt se od 2016. godine, a privodi kraju uz sve nedaće koje su se dogodile tijekom ovog razdoblja, a u ovoj 2023. dvorac će biti završen. Očekujemo da će veliki dvorac zasjati u svom punom sjaju do kraja šestog mjeseca, znači s novom fasadom sa četiri tisuće kvadrata uređenog prostora na čak pet etaža novouređenog prostora i s velikom multifunkcionalnom kongresnom dvoranom, vinskim podrumom te prostorima za korisnike. Investicije će itekako doprinijeti promidžbi Grada Našica te će se Zavičajni muzej Našice predstaviti u sasvim novom svjetlu.” – naglasio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Konzervatorska studija kao ključan dokument

Marko Tokić izradio je kompletnu konzervatorsku studiju koja je najvažniji dokument na temelju kojeg je  i krenula cjelokupna obnova dvorca Pejačević, te projektiranje njegove obnove.

„U sklopu programa zaštite kulturnih dobara RH u 2016.g., predviđena su sredstva za izradu konzervatorske studije dvorca. Izrada konzervatorske studije obuhvaćala je digitaliziranje postojećih nacrta dvorca, dodatna mjerenja i doradu nacrta, sondiranje završnih slojeva građevine i povijesno-umjetnička istraživanja. Konzervatorskim istraživanjima utvrdili smo da je prvi dvorac bio izgrađen ma 1811./1812. godine. Radi se o razdoblju kasnog baroka i klasicizma. Dvorac je bio je jednostavniji i  drugačije oblikovan od današnjeg s puno manje detalja arhitektonskih ukrasa na pročeljima. Kako je točno dvorac u interijeru izgledao, to se ne može znati jer je 1865. godine cijeli dvorac rekonstruiran, te je poprimio današnji izgled i tom je prilikom interijer kompletno preuređen. Od tada je dvorac vizualno izvana doživio nekakve manje izmjene, primjerice, najvažnija promjena je boja fasade. Našičanima upravo ta promjena najviše upada u oči, pa se pitaju zašto je sada bijele boje. Pročelja su prilikom obnove 1977. godine obojana u dva tona oker boje, dok su prethodno sva originalno bila bijela.” – naglasio je Marko Tokić.

Zainteresirani građani na kraju panel rasprave postavljali su brojna pitanja, a najviše ih je zanimalo kada će dvorac biti završen, a gradonačelnik je ponovio da će svakako biti do kraja ove godine.

8. Našički rock fest

Tradicionalno u sklopu Noći muzeja održan je 8. Našički rock fest pod organizacijom Glazbenog društva “Strat”. Koncert se po prvi puta održao u Dublin’s pubu, a hladnu siječanjsku atmosferu zagrijali su D’intriga, Dora band, Cookie &The Monsters i Tribute rock band na opće oduševljenje brojne publike.

[fts_facebook id=TVNasice album_id=648556460605789 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Pročitajte još