Tradicionalni koncert „Uskrsni zeko” oduševio brojnu publiku u Markovcu Našičkom

Slovačka kulturno – umjetnička udruga „Franjo Strapač” i Matica slovačka Markovac Našički organizirali su jučer tradicionalni koncert „Uskrsni zeko” koji se održava na Uskrsni ponedjeljak. Dobrodošlicu okupljenima uputile su predsjednica Matice slovačke i predsjednica Slovačkog kulturno – umjetničkog društva „Franjo Strapač” Vesna Budoš kao i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj Vladimir Bilek, tajnica Saveza Slovaka i dopredsjednica Matice slovačke Markovac Našički Branka Baksa te Ines Resler, direktorica Turističke zajednice Grada Našice.

U prigodnom programu, kojeg je vodio Karlo Malovčak, posvećenom uskrsnim običajima, tradicijskim pjesmama i plesovima, predstavili su se folklorni dio i pjevački dio SKUU „Franjo Strapač“ te učenici područne škole Markovac Našički OŠ kralja Tomislava Našice.

Koncert kao rezultat predanog rada

Predsjednica Vesna Budoš je izrazila zadovoljstvo uspješnim nastupom izvođača na tradicionalnom koncertu, a zahvalila se roditeljima, Gradu Našicama, Turističkoj zajednici, Savjetu za nacionalne manjine kao i svima koji podržavaju rad SKUU-a „Franjo Strapač” i Matice slovačke Markovac Našički.

„Drago nam je i iznimno smo sretni nakon ovogodišnjeg tradicionalnog uskrsnog koncerta „Uskrsni zeko”. Željeli smo istaknuti predanost naše djece koja su tijekom protekla tri mjeseca marljivo vježbali na probama – svaki tjedan su dva puta, po tri sata, radili na svojim izvedbama. Ponosni smo na naše plesače koji su se istaknuli u malim, srednjim i velikim skupinama, što nas posebno raduje. Program koji smo pripremili bio je prilagođen djeci, a rezultati su bili vidljivi. Naša pjevačka skupina izvela je prekrasne uskrsne pjesme koje smo također izvodili u crkvi prijepodne. Posebno bismo istaknuli angažman učiteljice Ane Marošević koja je sa svojom grupom djece pripremila recitacije i igrokaz na slovačkom jeziku. Time smo obuhvatili sve naše mlade članove i promovirali važnost očuvanja slovačke kulture i jezika. Također bih pohvalila Luku Djedovića i Karla Malovčaka koji su vodili malu skupinu, veliku plesnu skupinu su vodili Vanesa i Josip Fedor, a koreografija je djelo Branke Bakse, članice Savjeta za nacionalne manjine RH te članica Gradskog vijeća Grada Našica kao i tajnica Saveza Slovaka te dopredsjednica naše Matice slovačke.” – izjavila je predsjednica Budoš uz zahvalu pokroviteljima – Savjetu za nacionalne manjine i Savezu Slovaka RH te supokroviteljima – Gradu Našicama i Vijeću Mjesnog odbora Markovac Našički. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Foto: A. Koš

Pročitajte još