Svojom žrtvom branitelji očuvali Osijek nepokorenim gradom

Polaganjem vijenaca i upaljenih svijeća ispred Spomen kapelice te potom ispred Spomen ploče kod Crkve sv. Antuna u Antunovcu danas (5. prosinca 2022. godine) počelo je odavanje počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz ovog naselja povodom 31. godišnjice tragičnih događaja iz 1991. godine.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima

Naime, nakon pada Vukovara u studenome 1991. godine, još teži napadi brojčano i u oružju nadmoćnijeg agresora usmjereni su prema Osijeku, a na tom putu izravno su bila ugrožena mnoga naselja. Među njima je bio i Antunovac čiji su branitelji odolijevali napadima sve do 5. prosinca, da bi po njegovom padu bila utvrđena nova linija obrane oko grada Osijeka, koja se više nije mijenjala do povratka u Antunovac u sklopu procesa mirne reintegracije. U Domovinskom ratu poginulo je 68 hrvatskih vojnika i policajaca iz Antunovca.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Antunovcu tako su iskazali članovi njihovih obitelji i suborci, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, predstavnici Hrvatske vojske i policije, udruga branitelja i drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te građani.

Pročitajte još