Svečani prijem u Gradu Našicama povodom 27. dana makedonske kulture

U Gradskoj vijećnici održan je prijem gostiju iz Makedonije povodom 27. dana makedonske kulture. U ime gradonačelnika Krešimira Kašube, koji se trenutno nalazi na poslovnom putu, gostima je dobrodošlicu, te ugodan boravak u Gradu Našicama poželjela Manuela Pintarić, v.d. pročelnica Ureda Gradonačelnika, te Danijela Buljan iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, lokalnu samoupravu i pravne poslove.

27. dani makedonske kulture

Centralno događanje 27. Dana makedonske kulture najavljeno je za večeras, u 18 sati u Hotelu Park gdje će s održat „Večernje „Dvoumljenje””, te svečana primopredaja 130 tomova „Makedonske književnosti” Filozofskog fakulteta Osijek našičkoj Knjižnici. Domaćin ovog događaja Zajednica je Makedonaca u Hrvatskoj, a ispred našičkih Makedonaca za sve ja zaslužan Dragoljub Siljanoski predstavnik Makedonske nacionalne manjine OBŽ.

„Drago mi je što smo se okupili na današnji dan, na 27. danima makedonske kulture koje smo po prvi puta preselili u Našice. Povod tome peta je obljetnica Makedonskog kutka pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice. U sklopu obilježavanja posjet ćemo navedeni kutak u knjižnici, održati jedan radni sastanak sa slovačkom nacionalnom manjinom i upriličit ćemo manifestaciju u Hotelu Park. ” – rekao je Siljanoski naglasivši da su ovi dani temelj opstojnosti i održanja makedonske kulture, jezika i identiteta.

Makedonski knjižni kutak proslavio petu godišnjicu postojanja

Ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić istaknula je dugogodišnju odličnu suradnju sa makedonskom nacionalnom manjinom u Našicama.

„Knjižnica gaji multikulturalnost, jer pri našoj knjižnici posljednjih 5 godina djeluje Makedonski kutak, a protekle 23 godine djeluje i Središnja knjižnica Slovaka u RH. Makedonski kutak nastao je na inicijativu našeg sugrađana Dragoljuba Siljanoskog, a danas broji više od 450 naslova.

Od samog početka kutak je zamišljen kao multidisciplinarna zbirka, u sklopu koje Knjižnica prikuplja, obrađuje i daje na korištenje knjiga na makedonskom jeziku. Zajednički smo održali brojna događanja, poput izložbi i kuharskih radionica. Kroz suradnju sjedinili smo sport, knjige i nacionalne manjine na način da smo zahvaljujući RK NEXE organizirali veliku donaciju knjiga, njih čak 800.” – rekla je ravnateljica Šokić naglasivši da su makedonske knjige trenutno u zatvorenom pristupu.

Makedonci odlično prihvaćeni u društvu

Okupljenima se obratio i Slobodan Bliznakovski, direktor Agencije za Iseljeništvo R.S. Makedonije pohvalivši grad Našice, uređenje grada, ali i ophođenje sa manjinama Makedonaca.

„Makedonci se u Hrvatskoj mogu osjećati kao kod kuće, jer ovdje su priznati u društvu. Pohvaljujem sve načine održavanja i njegovanja makedonske kulture u cijeloj Hrvatskoj, ali i Našicama. Naša Vlada uskoro će donijeti sličan zakon, po kojem će i sve manjine u Makedoniji biti priznate i imati prava, kao i svi drugi državljani.”- rekao je Bliznakovski te Gradu predao poseban poklon, dio makedonske narodne nošnje, ručno izvezene. U ime gostiju obratili su se i rukovoditeljica Agencije Biljana Kostova, te Boris Trajanovski predsjednik MKD Braća Miladinovci Osijek.

Pročitajte još