Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka, Borovik 2017.

kamen1
kamen1

Eksperimentalna arheologija je grana arheologije koja se bavi izradbom predmeta ili oponašanjem pojava iz prošlosti, s ciljem postavljanja i provjere hipoteza vezanih uz procese izrade, korištenja, destrukcije i odlaganja artefakata ili ljudskog ponašanja u cjelini.

Projekti eksperimentalne arheologije se izvode u kontroliranim uvjetima i pod određenim pravilima, te je važno da se koristi alat karakterističan za određeno razdoblje kako bi dobiveni rezultati bili što vjerodostojniji.

Danas u svijetu postoje brojni projekti eksperimentalne arheologije. Jedan od najpoznatijih takvih je Guédelon, višegodišnji projekt eksperimentalne arheologije koji se održava u Francuskoj gdje je cilj rekonsturirati srednjovjekovni dvorac od temelja do krova koristeći samo tehnologije kakve su koristili u srednjem vijeku.

Tijekom naše eksperimentalne radionice koristiti ćemo samo tehnologije kakve su koristili ljudi u prapovijesnom vremenu na našem području. Koristeći takve tehnologije posjetitelji će moći iskusiti svakodnevni život prapovijesnog čovjeka iz prve ruke. Tijekom tih sedam dana potruditi ćemo se da posjetiteljima predočimo sve aktivnosti za koje znamo da je prapovijesni čovjek radio, od proizvodnje raznih alatki od kamena, gline, šiblja i kosti, do duhovnog života istih. Najviše ćemo se bazirati na razdoblju kasnog neolitika, međutim obuhvatiti ćemo i razdoblje paleolitika i mezolitika kroz proizvodnju alatki od kremena i kosti.

kamen2

U ponedjeljak 17. srpnja izrađivati ćemo keramičke predmete koje ćemo zatim ostaviti da se suše na suncu i vjetru par dana, te ćemo ih u subotu 22. srpnja peći u pećima. U utorak 18. srpnja pokazati ćemo Vam kako su se izrađivali predmeti od cijepanog kamena (kremena), te ćemo proizvoditi razne alatke od istog. Srijeda 19. srpnja rezervirana je za proizvodnju peći za pečenje keramike te pletenje košara od šiblja. Taj ćemo dan također prezentirati kako je izgledao zid prapovijesne kuće u obliku jednog zida koji će tamo stajati do kraja radionice. U četvrtak 20. srpnja proizvoditi ćemo alatke od glačanog kamena, drugim riječima sjekire i dlijeta, koje ćemo potom testirati na drvetu. U petak 21. srpnja proizvoditi ćemo lukove, strijele, propulsore (izbacivače za koplja), koplja i predmete od kosti. Subota 22. srpnja će biti vjerojatno najatraktivnija, naime taj dan ćemo peći prije napravljene keramičke predmete, zatim ćemo praviti prapovijesnu večeru u istim posudama, ali i na ražnju, točno onako kako su to mogli raditi prapovijesni ljudi. Uz večeru posjetitelji će moći testirati predmete koji su izrađivani sve one dane prije, a isto tako će biti i u nedjelju 23. srpnja.

Zamišljeno je da se na ovaj projekt jave svi zainteresirani, nije bitno jeste li studenti arheologije, arheolozi ili samo entuzijasti koji smatraju da bi se mogli zabaviti izrađujući raznorazne prapovijesne predmete.

kamen3

 

Zainteresirani bi sudionici trebali boraviti u prirodi tih tjedan dana koliko će se radionica odvijati. Ukoliko se odlučite na taj potez trebati će Vam sva oprema koja bi Vam trebala da idete na kampiranje. Šator i vreća za spavanje su osnovni dio opreme, ali nemate li šator organizatori će osigurati šatore za desetak osoba. Također ova radionica je organizirana isključivo od strane studenata, tako da nemamo potrebne financije za osiguravanje prijevoza za zainteresirane, pa niti za hranu i piće. Ukoliko želite sudjelovati u kampu morate si sami osigurati prijevoz i novac za hranu i piće. Ako dolazite sa autobusom ili vlakom do Osijeka, Đakova ili Našica organizatori će Vam osigurati prijevoz do Borovika.

Pronađite na Facebook stranici (Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka, Borovik 2017.) i lajkajte naš projekt, a ukoliko želite provesti tih tjedan dana s nama u kampu i aktivno sudjelovati u radionici javite nam se na našoj Facebook stranici da znamo da možemo računati na Vas. Veselimo se Vašem dolasku.

 
banner kraj

Pročitajte još