Sukobi braće i sestara: Što učiniti?

Ako vam se ponekad čini da se vaša djeca neprestano svađaju, pokušajte se vratiti u djetinjstvo i sjetiti vašeg odnosa sa braćom ili sestrama. Ono što odrasli vrlo često percipiraju kao veliki sukob djeci je samo svakodnevni način komunikacije i rješavanja problema.

Upravo to je razlog što se roditeljima savjetuje izbjegavanje uplitanja u dječje rasprave. Ono kada se vi trebate uključiti je samo ako je sukob eskalirao i djeca su postala neizdrživa ili je došlo do fizičkog sukoba. Sve ostalo ostavite djeci da sama riješe, savjetuje Mamin kutak.

Ono što možete je pratiti razvoj njihovih sukoba. Utvrdite koji je najčešći razlog razmirica i tko ih započinje. Tako ćete lakše utvrditi što učiniti i da li je doista samo jedno dijete problematično i izaziva sukobe ili se ipak radi o klasičnim sukobima braće i sestara. Ako primjećujete da jedno od djece provocira drugo, bilo psihički ili fizički na vrijeme reagirajte. U takvim situacijama uplitanje roditelja i ozbiljan razgovor sa djecom je neizbježan.

Zlonamjerne provokacije i psihički sukobi ozbiljniji od uzajamnog zadirkivanja situacije su u kojima morate odmah reagirati. Upravo zbog ovih situacija dobro je imati unaprijed napisan kućni red s kojim su svi članovi obitelji dobro upoznati. Također, utvrdite i koje su kazne kod pojedinih prijestupa kako bi dijete imalo dodatni poticaj pravila se pridržavati bez iznimke. Kazne u većini situacija neće uroditi plodom preko noći, no s vremenom će djeca shvatiti kako se i njima najviše isplati sukobe izbjegavati.

Ukoliko primjećujete da sukobi većinom nastaju iz igre, moguće je da se problem skriva upravo u činjenici da je oboje djece natjecateljski orijentirano i željno pobjede. U tom slučaju pokušajte djecu navesti na drugačiji tip igre. Umjesto natjecateljskog karaktera neka igra ima naglasak na timskom radu koji će izazvati sukobe i zbližiti djecu.

Obiteljska pravila potrebno je jasno predstaviti djeci i potruditi se da ih ne bude previše kako bi ih djeca mogla zapamtiti. Osim što će ponekad ova pravila ublažiti probleme, kada se djeca na njih priviknu mnogi uzroci sukoba bi mogli nestati.

Ne obraćajte preveliku pažnju svakom sukobu, već ukoliko reagirate reagirajte brzo i bez dugih rasprava kako bi vas djeca što ozbiljnije shvatila.

 

 

Izvor: Mamin kutak, Foto: Freepik

Pročitajte još

This will close in 8 seconds