Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima 1919. – 2019.

Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima 1919 .- 2019.

Već je stoljeće prošlo od dolaska obitelji iz Dalmatinske zagore u mjesto Feričance, a povodom ove važne i velike obljetnice Udruga Feričanci – Dalmatinska zagora u suradnji s Općinom Feričanci organizira svečani program koji će se održati u subotu, 29. lipnja, s početkom u 15 sati.

Gosti će se početi okupljati nešto iza 15 sati u Vinskom muzeju koji se nalazi u prostorima stare škole. U 16 sati započinje sveta misa u župnoj crkvi Duha Svetoga, a sat vremena nakon održat će se svečano otkrivanje i posveta spomenika Guslaru koji se nalazi na glavnom trgu Matije Gupca.

“Zašto baš spomenik Guslaru, jer upravo je on simbol kulture, tradicije i porijekla Dalmatinske zagore, a nastao je prema dubokom reljefu asistenta Ivana Meštrovića koji je u Americi naslijedio njegovu katedru, Josipa Turkalja.” – rekao je potpredsjednik udruge Marijan Marunica. U 18 sati održat će se promocija monografije “Stoljeće dalmatinaca u Feričancima 1919.-2019.“ i otvaranje izložbe starih predmeta iz Dalmatinske zagore, koju postavlja Jasna Jurković, u sportskoj dvorani osnovne škole Vladimir Nazor. Slikovna je to izložba sa nekoliko povijesnih predmeta izvorno doneseni u valovima seobe današnjih stanovnika Feričanaca.

Prema podatcima u Feričance se doselilo više od 160 obitelji, koji su dolazili u nekoliko navrata. “Danas čine 25 posto, a u nekim popisima činili su čak trećinu stanovništva općine”. – istaknuo je Marunica. Z 19 i 30 sati održat će se završna svečanost uz kulturno – umjetnički program u sklopu kojeg će nastupiti KUD-Crkvari i KUD-Cetina Karakašica te klapa Hrvace iz Hrvaca bratske općine Feričanaca. Nastupi će se održati na Sportskom centru “Marko Bilandžić”, a u goste dolaze i poznati alkari. Od 21 sat kreće zabavni program uz tamburaše „Berde band“ te ponudu gastronomskih specijaliteta koji će biti besplatni za sve goste.

Pročitajte još