Stjepan Đanić odlazi na misiju u Tanzaniju

Student ekonomskog fakulteta Stjepan Đanić iz Našica, za nekoliko dana odlazi na misijsko putovanje u Tanzaniju kako bi više od dva mjeseca volontirao u lokalnom sirotištu. Nova životna avantura ostvarit će se uz pomoć cijele zajednice, pa Stjepan smatra da ova misija nije samo njegova, nego dijeli i dobrotu drugih.

Nova životna avantura

„Odlučio sam se upustiti u jednu novu životnu avanturu i otići na misijsko volontiranje u Tanzaniju. U grad Songeu gdje se nalazi Sirotište sv. Ante putujem 20. rujna, a za samo putovanje počeo sam se pripremati prije 7 mjeseci. Moj boravak u sirotištu će trajati nešto više od 2 mjeseca, a posljednji korak prije odlaska bila je organizacija humanitarne akcije.” – rekao nam je mladi Stjepan Đanić kojeg je želja za pomoći drugima potaknula da krene na misiju. Humanitarna akcija održana je 29. kolovoza u Župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, a donirana sredstva, Stjepan će, predati u sirotište.

Prikupljen novac će se iskoristiti za renoviranje sanitarnih čvorova, kao i za izgradnju prostora za spremnik od vode, dogradnju sustava za vodu i za opskrbu vodom, također dio novca će se iskoristiti za nove baterije za solarni sustav kako bi djeca imala struju za vrijeme redukcija koje su često tamo. Ako nešto od tog novca ostane, bit će preusmjeren na projekt kumstva kojim udruga skrbi o preko 2000 djece u Tanzaniji koji su u potrebi i kojima se plaća školarina. „Velike zahvale upućujem svim fratrima našičke župe bez kojih ova akcija ne bi imala toliki odaziv.” – dodao je Stjepan objasnivši nam da u sirotištu trenutno boravi oko 60 djece.

U Tanzaniju ide preko udruge Kolajna ljubavi

Sirotištem u Tanzaniji upravlja udruga Kolajna ljubavi iz Hrvatske preko koje Stjepan i ide na ovaj put. Samostalno je istraživao kako i gdje otići, a nakon niza pozitivnih komentara oslonio se na navedenu udrugu. Za sam put i rad u sirotištu morao je proći edukaciju u trajanju od 3 mjeseca koja ga je obučila za rad s djecom, naučio je i nove volonterske vještine, ali i ponešto jezika domaćina. Zatim je bilo potrebno proći psihološko testiranje kako bi se zadovoljili određeni uvjeti i dokazalo se da je osoba psihički stabilna i da može izdržati ovakav jedan put. Potrebno je bilo pribaviti i neke potvrde kao npr. zdravstvenu potvrdu, te održati jednu humanitarnu akciju u kojoj će se promovirati misijsko volontiranje i sirotište, a na kojoj će se prodavati predmeti iz Afrike, tj. iz Tanzanije.

Vlastiti razvoj kroz pomoć drugima

Uz njega u Tanzaniji će biti i drugi volonteri iz Hrvatske, jer godišnje preko udruge Kolajna ljubavi volontirati ide i do 20 mladih. Stjepan i drugi volonteri tamo će se družiti s djecom vrtićke dobi, pomagati učenicima u produženom boravku sa zadaćama i učenjem. No, brinut će se i za okoliš sirotišta, higijenu djece, a kuhat će i obroke.

„Za odlazak na ovo misijsko volontiranje me, prije svega, potaknula želja koja se rodila u meni da napravim nešto dobro za druge, da napravim nešto novo u životu i izađem iz svoje zone komfora. Sad sam pri kraju fakultetskog obrazovanja i mislim da je ovo dobra prilika za spojiti želju za putovanjem i potrebu, odnosno želju za napraviti nešto dobro za druge, a ujedno i promijeniti vlastitu perspektivu i pogled na život, pogled na druge, društvo, te upoznati novu kulturu i nove načine života, odnošenje drugih kultura prema životu, prema drugima i općenito prema svijetu. ” – rekao je Stjepan koji naglašava da ovo nije samo njegov projekt, nego cijele zajednice, odnosno župe, koja je sudjelovala prvenstveno u humanitarnoj akciji.

Stjepan do svog putovanja mora odraditi i 80 volonterskih sati kroz koje će prvo pomoći svojoj lokalnoj zajednici, a sve s ciljem kako bi i druge motivirao na slične pothvate.

Pročitajte još