Srednja škola Našice prvi puta nositelj europskog projekta

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavog provodi se europski projekt Sound (STEM) All Around!, prvi je to projekt kojem koordiniraju profesori ove škole. Cilj projekta je motivirati učenike na učenje predmeta iz STEM područja, odnosno znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike kroz glazbu i sinergiju s ostalim nastavnim predmetima.

Promocija STEM područja kroz glazbu

U sklopu projekta u školi i gradu Našicama, od 30. kolovoza do 1. rujna, boraviti će 12 profesora iz Motrila (Španjolska), Komotinija (Grčka), Etimesguta (Turska) i Denizlija (Turska), koje je na današnjem sastanku pozdravio profesor Goran Hajnal, profesor-mentor fizike i politehnike, ujedno i voditelj projekta. Kroz sljedeća tri dana provodit će se fizička aktivnost dijela nastavnika kroz predavanja, radionice i kulturno-društvena događanja te upoznavanja lokalne zajednice i kulture.„ Projekt je vrlo značajan jer želimo učenicima približiti i olakšati učenje STEM predmeta, koji se inače uče s određenim predrasudama i učenici često razmišljaju da je to jako teško područje. Projekt traje dvije godine i biti će obogaćen mnoštvom radionica, eksperimenata i istraživanja iz različitih predmeta, ne samo fizike, matematike ili informatike nego i međupredmetnim učenjem sa geografijom, poviješću, religijom i slično. U projekt je uključeno 13 profesora i 12 predmeta, a obuhvatit će i velik broj učenika 1. i 2. razreda gimnazije, jer smisao projekta je uključiti ga u sami kurikulum.” – rekla je jedna od voditeljica projekta profesorica Nikolina Pavlović. Aktivnosti projekta će se u školama provoditi u vidu radionica, istraživačkih projekata unutar same škole, ali i lokalne zajednice u sinergiji sa udrugama i organizacijama.

Goste je na uvodnom predavanju dočekao i gradonačelnik Krešimir Kašuba koji im je poželio dobrodošlicu.

„Ovakvi projekti su od izuzetne važnosti za naš grad koji ima veliku povijest i on je, ujedno, grad udruga i obrtnika, ali i grad institucija. Našice ima četiri osnovne škole, tri opće i jednu glazbenu te jednu od najvećih srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Obzirom na to ovaj projekt zasigurno doprinosi promidžbi našeg grada kako u granicama Republike Hrvatske, tako i van granica. Također, Grad Našice prati turistički trend koji je već neko vrijeme popularan u kontinentalnom dijelu zapadne Europe, a u njega spada i obrazovni segment.” – rekao je gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba.

Važnost projekta istaknuo je ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavog Željko Filjak istaknuvši da je ovaj projekt ulog u nastavni kadar, ali i učenike cijele škole.

„Logičan nastavak prethodnih projekata bilo je ulaganje u kompetencije nastavnog osoblja obogaćujući školski kurikulum upravo ovakvim projektima dobre prakse sa školama partnerima koji donose svoje kulturološke i iskustvene vrijednosti do kojih su oni stigli u STEM području. Mi na taj način jačamo konkurentnost škole, širimo svoje vidike i onu tehnologiju koja nam je dostupna stavljamo u uporabu na najbolji mogući način. Projektom je povezana i lokalna samouprava, kao i roditelji i učenici koji će promicati grad, na lokalnoj i međunarodnoj razini, kao i onaj dio kulturološkog nasljeđa koji Našice ima.” – rekao je ravnatelj škole Željko Filjak.

Pročitajte još