Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice obilježila Europski dan jezika

Povodom Europskog dana jezika u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice održane su radionice na stranim jezicima, izložbe kao i brojne likovne radionice i igraonice. Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, još od 2001. godine, a u suradnji s Europskom komisijom. Podsjetimo, njegovi su ciljevi upozoravanje javnosti na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje, promicanje bogate jezične i kulturne raznolikost Europe, koje treba njegovati i sačuvati te poticanje cjeloživotnog učenja jezika u školi i izvan nje, bilo za studijske svrhe, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili užitka i razmjene.

Na početku treba napomenuti kako je ovogodišnju manifestaciju organizirao aktiv stranih jezika prof. Mirele Rukavina – Sabo i Snježane Krištofik Juranić, profesorica iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice te nastavnica, nastavnika i učenika Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, OŠ kralja Tomislava Našice, OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac, OŠ Hinka Juhna Podgorač, Gornjogradske gimnazije iz Zagreba, Filozofskog fakulteta iz Osijeka, Europe Directa iz Osijeka i Zajednice tehničke kulture iz Našica. Također, ova manifestacija ne bi bila moguća bez potpore Grada Našica i gradonačelnika Krešimira Kašube te direktorice Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler.

Obilježavanje Europskog dana jezika od velike je važnosti za Grad Našice

Nakon uvodnog dijela u kojem su učenici našičke srednje škole okupljene upoznali s važnošću obilježavanja Europskog dana jezika, sve su pozdravili ravnatelj Željko Filjak i direktorica Ines Resler koja je i otvorila ovogodišnju manifestaciju.

„Ova manifestacija, odnosno obilježavanje Europskog dana jezika od velike je važnosti za Grad Našice kao i za Turističku zajednicu. Moram pohvaliti i način njegovog obilježavanja jer su organizatori uspjeli uključiti mlade u rad lokalne zajednice. Također smo danas imali prilike vidjeti niz zanimljivih radionica kao i veliki broj interaktivnih predavanja pomoću kojih su sudionici mogli shvatiti važnost stranih jezika.” – izjavila je, između ostalog, direktorica Resler.

Našice nastoje njegovati kulturnu baštinu i duh Slavonije

Ravnatelj Željko Filjak istaknuo je važnost razumijevanja i cijenjenja različitih kultura u današnjem društvu rekavši kako je jezik njegova ključna komponenta.

„Na početku moram reći kako sam ponosan na sve nastavnike koji su sudjelovali u obilježavanju Europskog dana jezika i možete vidjeti da svi oni dolaze iz različitih strukovnih područja, a ne samo iz jezičnog. Također mi je drago da smo nagradili učenike koji su pronijeli ime grada Našica te naše škole i izvan granica Hrvatske što je rezultat vrijednog rada nastavnika mentora koji ih pripremaju. U Našicama nastojimo njegovati kulturnu baštinu i duh Slavonije kao dio europske baštine koji onda nastojimo prenijeti i na naše učenike.” – rekao je ravnatelj Filjak naglasivši kako se danas mogao vidjeti i veliki broj gostiju te bivših učenika koji žele s našičkom srednjom školom dijeliti i nadograđivati europsku tradiciju.

Profesorica Mirela Rukavina – Sabo je izjavila kako ova manifestacija nije samo prilika za slavlje jezične raznolikosti, već i za poticanje mladih da se zainteresiraju za učenje stranih jezika i razumijevanje drugih kultura.

„Nažalost, ove godine vremenski uvjeti nam nisu omogućili obilježavanje 22. Europskog dana jezika na gradskom trgu već smo morali promijeniti lokaciju, odnosno održali smo ovu manifestaciju u našoj školi. Ovom prigodom komuniciramo i prenosimo ideje te poruke važnosti višejezičnosti i znamo koliko je važno promicati našu bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost. Isto tako želimo promovirati cjeloživotno učenje stranih jezika i vjerujem da ćemo ovom aktivnošću to uistinu uspjeti.

Kao što ste primijetili, danas predstavljamo šest jezika – hrvatski, njemački, engleski, slovački, španjolski i latinski. Za razliku od prošle dvije godine ove smo se osmjelili i krenuli u ostvarivanje državnog projekta, tako da osim naših škola u zajednici, dakle škola iz regije (OŠ kralja Tomislava Našice, OŠ Hinka Juhna Podgorač, OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac i SŠ Isidora Kršnjavoga kao domaćin) pridružili su nam se i učenici s knjižničarkom Zrinkom Brigić iz Gornjogradske gimnazije u Zagrebu. Oni predstavljaju „Malog princa”, a ove godine slavimo 80. rođendan ove svima nam drage i značajne knjige.

Pridružila nam se i voditeljica centra „Europe Direct” Brigita Ivoševac koja je podijelila diplome EPAS juniorima ambasadorima – naime, naša je škola prošle godine sudjelovala u natječaju i od pedeset i jedne škole na razini Hrvatske mi smo osvojili treće mjesto i na to smo iznimno ponosni.” – istaknula je Rukavina – Sabo zahvalivši se Gradu Našicama i Turističkoj zajednici Grada Našice na pokroviteljstvu.

I na kraju treba istaknuti kako su organizatori i ove godine pripremili brojne aktivnosti tijekom prijepodneva, uključujući jezične radionice, prezentacije o kulturama europskih zemalja, a svi prisutni imali su priliku naučiti nešto novo o jezicima i kulturama Europe te sudjelovati u interaktivnim i edukativnim radionicama. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još