Slovenci planinarili na Krndiji i Papuku

Slovenci planinarili na Krndiji i Papuku

Planinarska godina započela je dolaskom 60- ak gostiju planinara iz Slovenije koji su 31. 12. uživali u ljepotama Krndije, a na Novu godinu u ljepotama Papuka. Ovo im je bio prvi posjet ovim starim gromadnim planinama koje su najstarije u Hrvatskoj. Domaćini su im bili planinari PD “Krndija” Našice, HPD-a “Sunovrat” Đurđenovac i HPD “Sokol” Feričanci. Gosti su uživali i u turističkoj punudi Grada Našica. Prvi dan planinarili su središnjom Krndijom od pl. kuće Tivanovo u Gazijama gdje su ih domaćini počastili tradicionalnim šokačakim doručkom.


Obišli su vidikovac Vrletinu, Petrov vrh i Kapovac, najviši vrh Krndije s kojeg se pruža fantastičan pogled na ravnu Slavoniju sve do mađarskih brda. Drugi dan obišli su Jankovac, biser slavonskog gorja. Uputili se se i do vrha Ivačka glava ( 913 mnv) koji je drugi najviši vrh Papuka čiji pogled otkriva i najviši vrh Papuka. U vođenju planinara pomogli su i požeški vodiči. Gosti su uživali u stoljetnim osebujnim šumama, vidicima, netaknutoj prirodi, svježem planinskom zraku, bogatim izvorima te flori i fauni koja ostavlja bez daha. Vratili su se kući prepuni dojmova i obećali ponovno doći te zvali domaćine na slovenske planine.

U Slavoniji svakako turističke zajednice trebaju prepoznati brend i prepoznatljivost planinskog turizma, potencijal Slavonskog planinarskog puta i geološku prošlost najstarijih hrvatskih planina koje kriju bogatstvo sazdano na nekadašnjem Panonskom moru. Nedavno su Britanci bili gosti Našičanima, a evo sad su i Slovenci prepoznali ljepote ovog dijela Slavonije. Nadamo se da će se taj turistički potencijal i dalje prepoznavati kako u domaćim krajevima, tako i u inozemstvu.

Stric pivo

Pročitajte još