Sjednica Vatrogasnog stožera – Pripreme za protupožarnu sezonu 2022.

U prostorijama JVP Grada Požege održan je sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu Sigurnost 22. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja. Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom (TTX – Table Top Exercise) dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko – baranjska i Splitsko – dalmatinska županija. Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško – slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

Požeško – slavonska županica Antonija Jozić zahvalila im je na strudu koje je u njega uloženo: “Ovo je mjesto gdje će vatrogasci moći proći obuke i treninge koji će sigurno pridonijeti da budu još operativniji. Znamo da imamo izvrsne vatrogasce na području Požeško – slavonske županije i možemo se ponositi njima, ali cjeloživotno obrazovanje i edukacija je ono na čemu moramo raditi. Oni će to sigurno ovdje činiti pod budnim okom zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege.” – istaknula je županica Jozić.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković je kazao kako je odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH. “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Grada Požege Slavko Glavić koji je otvorio vatrogasno vježbalište kazao je: “S velikim zadovoljstvom pozdravljam glavnog vatrogasnog zapovjednika, sve županijske zapovjednike, kao i sve vatrogasce Požeško – slavonske županije. Danas smo predstavili jedan novi sadržaj, a to je ovo vatrogasno vježbalište. Drago mi je što se ova struka unaprijeđuje i razvija, a mi ćemo i dalje pomagati naše vatrogasce. Vidjeli smo prije 11 mjeseci što znači imati spremnu vatrogasnu postrojbu jer su nakon tuče oni odradili najveći dio posla.” – kazao je gradonačelnik Glavić.

Pročitajte još