Redovna izvještajna skupština Hrvatskih veterana Domovinskog rata

U prostorijama DVD-a Vukojevci jučer je u poslijepodnevnim satima održana izvještajna skupština udruge Hrvatskih veterana Domovinskog rata. Skupštini su uz članove udruge kao gosti prisustvovali i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Mjesnog odbora Dražen Ganzberger te predsjednik DVD-a Vukojevci Damir Antolović.

Skupštinu je uz jednoglasno izglasano predsjedništvo vodio Ivica Lovošević koji je u nekoliko točaka iznio rad udruge u protekloj godini, financijski izvještaj kao i plan za godinu koja je pred nama. Među ostalim predsjednik Lovošević je istaknuo veliku suradnju s Gradom Našicama i MO Vukojevci i ostalim udrugama na području grada, a za buduće razdoblje najavio još veću angažiranost oko obljetnica, edukacija i drugih aktivnosti kojima se ova relativno mlada udruga bavi.

Godina 2022., bila je uglavnom radna i nešto bolja od godina prije. Naravno, uglavnom je to zbog pandemije korona virusa koja je ograničavala rad ne samo nama već i svima ostalima u Hrvatskoj ali i u svijetu. Isto tako za ovu godinu možemo reći kako je bila udarna i to se najbolje moglo vidjeti prilikom našeg najvećeg braniteljskog praznika Dana hrvatskog branitelja Grada Našica i Dana pobjede nad tzv. JNA 21. rujna. Upravo tada smo imali najviše aktivnosti, a to su mogli vidjeti i svi naši dragi sugrađani. Ako se dotaknemo članstva u udruzi moramo naglasiti kako se ono stalno mijenja što je naravno normalno i kod drugih pa tako i kod nas. Što mi više izlazimo u javnost, kako na spomenute obljetnice, izložbe o domovinskom ratu i slično tako i ljudi u gradu i okolnim mjestima sve više čuju za nas pa se samim time i oni sve više pridružuju. Nažalost, ove godine smo imali i prvi smrtni slučaj u udruzi što nas naravno žalosti , ali to je tako i s tim se mora živjeti. Što se tiče planova u sljedećoj godini nam je želja pokušati održati isti ili sličan nivo svih događanja i naravno biti još više u javnosti kroz razna predavanja izložbe i naš obljetnice, a sve sa željom kako bi za nas i naš rad čulo što više ljudi. Ako se dotaknemo financija, tu baš i nisam previše zadovoljan jer troškova imamo dosta, a samo od članarina se teško može baš funkcionirati. Grad Našice nas pomaže s nekoliko tisuća kuna, ali bi bilo dobro da se taj iznos malo i poveća s obzirom da znamo kako je samo na vijence prošle godine potrošeno više od 1500 kuna. Ipak, svakako moram naglasiti kako je sa dolaskom novog gradonačelnika Krešimira Kašube, naš položaj puno bolji i svakim danom se kreće prema još boljem. Napokon imamo sugovornika što je vrlo važno jer kao i drugi i mi imamo s kim porazgovarati, iznijeti mu naše probleme i gradonačelnik Kašuba nam stvarno izlazi u susret. Jedan od primjera dobre suradnje je svakako i nova prostorija u centru grada Našica, nekadašnji dom HV-a. To nam od velike važnosti, jer kao što možete znati imamo dosta svečane odore, tu su i zastave kao i razna dokumentacija koju do sada nismo imali gdje držati osim po kućama što nije prikladno. Ove prostorije su nam stvarno vrlo važne pa još jednom zahvaljujem gradonačelniku na razumijevanju i uvjeren sam kako će se u godinama pred nama stanje sve više razvijati prema još boljem. – istaknuo je Ivica Lovošević, predsjednik Hrvatskih veterana Domovinskog rata.

Skupštini se uz ostale uvažene goste, obratio i gradonačelnik Grada Našica, Krešimir Kašuba koji je istaknuo dobru suradnju, te pohvalio rad udruge pogotovo na edukaciji koju provode s mladima.

Kada vidim da su sve odluke donesene jednoglasno, to je samo dokaz dobrog i predanog rada i kako u udruzi vlada jedan sklad i zajedništvo, što je vrlo važno. Pažljivo slušajući izlaganje o radu udruge vidljivo je da je udruga u prošloj godini bila vrlo aktivna, a na tim aktivnostima sam i sam sudjelovao u velikom broju slučajeva. Lijepo je vidjeti članove udruge na obilježavanju svih važnih događaja u Gradu Našicama, a tu svakako treba istaknuti proslavu Dana grada Našica, pa 21. Rujna i kao i ostale događaje koji su iznimno važni za našu zajednicu. U Našicama postoji osam sličnih udruga, a njihov rad i djelovanje je od iznimne važnosti kako za sve članove udruga, tako i za one programe i projekte u kojima sudjeluju. Lijepo je vidjeti edukacije koje se provode i u kojima sudjeluju i mladi, a u tom dijelu udruga Hrvatskih veterana Domovinskog rata je jako aktivna. Mladi vole kada se na neki ne napadni način prikazuje Domovinski rat, a govorim da upravo sudionici rata to sve našim mladima mogu najbolje pokazati. Vjerujem kako će baš takve prezentacije postati jedna lijepa i korisna tradicija koja će prvenstveno biti od velike koristi za naše generacije koje dolaze. Isto tako, za naglasiti je kako udruga ima odličnu suradnju s Muzejem Našice, pa je načelno dogovoreno kako bi udruga mogla u muzeju imati i stalnu postava odora. Godina iza nas je bila stvarno vrlo teška, a vezano za investicije i provođenje istih, pod tim mislim Veliki i Mali dvorac Pejačević, kao i Gregerova vila. Završetkom radova na njima stvoriti će se veliki prostori, pa će samim time biti i puno više mjesta za takve sadržaje. Za sada smo uspjeli naći privremeno rješenje za prostoriju udruge, ali kako ide vrijeme naći će se i kvalitetnije rješenje. – rekao je među ostalim gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je ujedno poželio svim članovima uspješnu, sretnu i blagoslovljenu 2023. godinu.

Pročitajte još