Razmjena iskustava između Osječko – baranjske i Međimurske županije

Osječko – baranjsku županiju je jučer (14. rujna) posjetio župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima. Teme sastanka bile su razmjena iskustava između dvije županije budući da Osječko – baranjska županija uskoro otvara prvi Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, a Međimurska županija ove godine nosi titulu Europske regije sporta.

U pratnji župana Ivana Anušića, zamjenika Mate Lukića i Josipa Miletića, pročelnice za poljoprivredu Silve Wendling te direktora RDC-a Alena Mamića posjetili su i Regionalni distribucijski centar u eko zoni Nemetin.

Na sastanku razgovaralo se i o kandidaturi Osječko – baranjske županije za Europsku regiju sporta 2024.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće strateški je projekt Osječko – baranjske županije čija je izgradnja planirana kroz tri faze. U prvoj fazi planirana dovršena je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija. U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće, te aukcijske dvorane. U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište.

Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće prijavljena je objavljeni Poziv Ministarstvo poljoprivrede na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za “Ulaganje C.1.5. R1-I1 – izgradnja i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće” iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, reformske mjere C.1.5. R1.Ukupan iznos prijavljene investicije iznosi 110.000.230,09 kuna i 11. srpnja 2022. godine prema Obavijesti Ministarstva poljoprivrede odobrena je potpora u iznosu od 75.345.000,00 kuna i očekuje se skoro potpisivanje Ugovora o financiranju.

Na sastanku održanom u prostorijama Osječko – baranjske županije razgovarali su i o kandidaturi Osječko – baranjske županije za Europsku regiju sporta 2024. te iskustvima Međimurske županije koja je taj proces prolazila prije nekoliko godina. Međimurska županija je za 2022. godinu proglašena Europskom regijom sporta, a njihova iskustva i aktivnosti koje su provodili tijekom ove godine uvelike će olakšati pripremu Osječko-baranjskoj županija, ako 2024. godine ponese ovu važnu sportsku titulu.

Pročitajte još